Божидар Данев и Константин Тренчев за правата на работниците и работодателите

Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК; д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа”, в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ

Водещ: Бизнесът излезе с радикални предложения за промени в Кодекса на труда. Знаете, синдикатите реагираха остро. Дали ще се разпадне Националният съвет за тристранно сътрудничество – темата предстои в следващите минути.
Водеща: Бождиар Данев и Константин Тренчев – това ще бъде сблъсъкът, работодатели и синдикати. Сега ще видим какво ще се случи. Всъщност едно от предложенията, които и ние от вчера четем, е за това, че може да ни уволняват по интернет. Това е разбира се само една от 28-те мерки.
Водещ: По тази точка някакво съгласие се усети, но все пак това, което синдикатите…
Константин Тренчев: Съгласие по тази точка?
Водещ: Не съгласие, подкрепа – поне така по новините беше представено, че се подкрепя от синдикатите тази точка за уволнения по пощата. Но вие ще кажете подробностите сега. Има ли такава подкрепа?
Константин Тренчев: Точно тя е една от най-спорните.
Водещ: Кажете къде е най-спорно.
Константин Тренчев: Те са вносители – да кажат нещо, ние после ще коментираме.
Божидар Данев: Първо искам да кажа, че са радикални предложенията. Второто – че няма да има сблъсък. Аз мисля, че може да има нормален диалог.
Водещ: Ние започнахме точно с някаква престрелка такава, лека, така че не знам.
Божидар Данев: Така че аз не виждам защо трябва да има сблъсък. Ние можем да разговаряме като разумни, интелигентни хора.
Водеща: Кажете сега, кои са най-важните предложения /…/?
Божидар Данев: Основните предложения са… В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения, липсва трудов съд. Липсва предварителен трудов арбитраж, липсват институции за медиация, каквито са във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет на 1 април – знаменателна дата може би, 1986 г., при коренно различни индустриални отношения, при коренно различен характер на собственост.
Водеща: Кажете конкретните мерки.
Водещ: Извинявайте, конкретно, да, тъй като нямаме много време…
Божидар Данев: Редно е да бъде променен този кодекс.
Водещ: Конкретни 28 мерки /…/
Божидар Данев: Предлагаме 28 мерки. Защо ги предлагаме? Ще ви дам няколко числа, за да стане ясно защо ги предлагаме. В България има едно остаряло трудово законодателство. В Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в нас е 2,4%, защото не се разрешава работа в намалено работно време. На срочен трудов договор в Европа е 14,1%, в България е 4,1%. Защо? Защото не се разрешава по Кодекса на труда. На втори трудов договор в Европа има 3,8% заети, в България – 0,4% заети.
Водеща: И какво предлагате, за да могат /…/
Божидар Данев: Ние предлагаме 29 мерки, които отговарят на европейското законодателство – това не сме си го измислили ние, българските работодатели, за да можем да се доближим до изискванията на европейските пазари. Нещо повече ще ви кажа – в Европа учене през целия живот е 10 на сто от заетата работна ръка, в България – 1,5%. Тоест ние сме в дъното на всякакви класации и докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, докато не ни извиват ръцете на работодателите, съответно синдикатите, със заплахи за стачки и за нещо подобно, и непрекъснато искат социални помощи, няма да може да бъдат изменени нещата.
Водещ: Малко от мерките да уточним, не знам дали всички зрители са ги видели в новините вчера.
Водеща: Едно-две предложения, които идват от вас – да речем, да се премахне клауза „Прослужено време” в частния сектор; 15-годишните да могат да бъдат наемани; да се отрежат 40-те дни платен отпуск на жените.
Божидар Данев: Веднага да ви дам обяснение. Цяла Европа говори за дуално обучение. В цяла Европа е разрешено 15-годишните да бъдат наемани при определени условия.
Водеща: Само даваме примери, за да може д-р Тренчев да даде своя позиция.
Божидар Данев: Разбира се, за работните място определени изисквания, които ние също искаме да отговарят както на австрийската, така на швейцарската, така на немската система за дуално обучение.
Водещ: Предлагаме ви в детайли да влезем по тези теми след малко.
Божидар Данев: Тоест трябва да бъде свалена възрастта – при нас е забранено.
Водещ: Да чуем все пак синдикатите.
Водеща: Д-р Тренчев?
Константин Тренчев: Нека да чуем първо глупостите, после ще коментираме.
Водещ: Ама вие сте ги чули и сте ги чели тези 28 точки.
Водеща: Кои са най-спорните точки за вас?
Божидар Данев: Първо, искам да няма квалификации „глупости”, защото това са европейски норми.
Константин Тренчев: Излишно се драматизира. Работодателите могат да предложат каквото си искат, зависи от политиците дали това нещо ще го узаконят или няма да го узаконят. Второ, искам да кажа, че освен три-четири от тези предложения, като примерно трудовия съд, което впрочем е наше предложение от 1995 г., като сложим електронната трудова книжка, която е нещо нормално при тези средства на комуникация, като се съгласим до голяма степен с вместо три – седем дни дали има уведомление и т.н., оттук нататък почват такива предложения, които просто няма как да се съгласи един разумен човек. Не стига, че работодателите – не говоря конкретно за г-н Данев, но все пак той е работодател и говори от името на тази каста – не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха за скрап, не стига, че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейла, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 000 човека и се отказаха. Ами са случили на народ нашите работодатели и нашите политици. Защото във Франция, когато стана дума да уволняват млади работници до 26 години, цяла Франция се виждаше от Космоса как гори – запалиха 8000 автомобила. Ако тези предложения се направят в една Гърция, г-н Данев, ще ви бият с тояги докато дишате и мърдате. Ами сте намерили църква да се прекръстите и това е, защото 350 лева много ви се виждат заплата. И нея не я давате.
Божидар Данев: Първо, искам да кажа нещо. Г-н Тренчев е достатъчно разумен, че се дава толкова, колкото изработва икономиката. За голямо съжаление, нашата икономика не работи добре. За да работи добре икономиката, има три компонента – добро управление, добри работодатели и добри работници, високо квалифицирани. Но да се върна към тези неща, за които вие говорите. Допълнителното заплащане за стаж и за прослужено време е още от времето на Сталин и е въведено само в тази страна и отменено дори по времето на Путин. Да не говорим за цяла Европа. Пари се дават за умения, компетентности, производителност и постигнати резултати, а не се дават, че си престоял на работното си място.
Водеща: Имате ли изчисления с колко ще паднат заплатите надолу?
Божидар Данев: Не ще паднат, госпожо, заплатите. Заплатите трябва да се дават за положен труд и съответно умения. Ще ви дам един нормален пример, който дълго време…
Водеща: Предполагам, че имате изчисления колко ще спести бизнесът.
Божидар Данев: Вижте, стига с тези интегрални разсъждения. Всеки казва, всяко работно предприятие си е уникален случай. Заплащанията са различни.
Водещ: /…/, че много хора ще се надигнат срещу тази идея, защото това касае заплатите ни.
Божидар Данев: Веднага ще ви дам един пример, господине. В ІТ сектора в момента минималната работна заплата е 1500 лева. Защо там няма протести?
Водещ: Това е един сектор, за който говорите.
Божидар Данев: Защото работи икономиката. Там, където не работи икономиката, синдикатите надигат глас да им се плаща. С какво да им се плаща, като няма доход? Няма доход, откъде да дойде?
Константин Тренчев: Г-н Данев бяга по тъча, много интересно, защото ако сравни заплатите – хайде, да не е в ІТ сектора, а в един друг сектор, с една нормална западна държава, какво ще стане, г-н Данев?
Божидар Данев: Кажете, да, кажете коя е тази нормална държава и кажете каква е нашата производителност?
Константин Тренчев: Хубаво, вие нещо казахте за Австрия например.
Божидар Данев: Ето, аз ще ви кажа за строителството…
Константин Тренчев: В Австрия заплата от 340 евро такава няма – има такава някъде на час, някъде на ден.
Божидар Данев: Г-н Тренчев, когато /…/
Константин Тренчев: Вие искате да няма класове и човекът от 500 лева заплатата му да падне на 350 лева…
Божидар Данев: Не, аз искам да му даваме пари за труда и уменията, и компетентностите. За това да му даваме средства, а не за това, че престоява на работното място.
Константин Тренчев: Ами колко дават вашите колеги в Австрия, колко дават в Австрия?
Божидар Данев: Веднага ще ви кажа. Когато се строеше „Кауфланд”…
Водеща: Само ако може без марки, да.
Божидар Данев: … бяха докарали немски строителни работници.
Константин Тренчев: Да, и колко взимаха?
Божидар Данев: Немските строителни работници изкарваха по 6000 лева на месец, българските работници изкарваха по 800 лева поради ниската си квалификация и…
Константин Тренчев: А, не е така. Просто австрийците…
Божидар Данев: Спомнете си публикациите във вестниците. Просто българинът е отвикнал да работи, отвикнал е да работи.
Константин Тренчев: … намериха жертва да се кръстят.
Божидар Данев: Излиза през 15 минути да пуши, на обед пие бира, закъснява за работа. Това е нивото на технологическата дисциплина в България в много от предприятията. Ето, ниво на технологична дисциплина има в ІТ сектора, хората получават пари /…/ заработват.
Водеща: Не поставяте ли всички работници под общ знаменател обаче, включително и по тези правила?
Божидар Данев: Не поставям, разбира се, под общ знаменател. Ето, говоря за тези хора – вижте как хората метат по улиците. Какво е усърдието им, какво е умението им с временната заетост, която се плаща от нашите данъци?
Водещ: Нещо друго /…/
Божидар Данев: Знаете ли, че тези хора, които са от временната заетост, им се предлага постоянна работа – те не желаят да имат постоянна работа, искат там да бъдат. Не желаят да имат постоянна работа. Така че във всяко стадо си има черни…
Константин Тренчев: Знаете, че винаги сме имали съображения срещу тази временна заетост, което е тъпотия. Това поне не може да го…
Водещ: Какво друго ви притеснява в тези 28 точки?
Константин Тренчев: Това, че искат практически да няма никакви права работещият, да има права само работодателят. То им сваляха данъците – най-ниският в Европа, макар че това явно не привлича инвеститорите.
Божидар Данев: Въпросът е конкретен – аз мисля да отговори, кое го притеснява от тези неща?
Константин Тренчев: Не, всичко, което се прави от 1990 г., е във ваше улеснение, за да тръгне този бизнес, да се развихрите. Вие се развихрихте в „Бентли”, двувратки, четиривратки, ядене и пиене, простотии по света и т.н. Това е нашият работодател.
Божидар Данев: Г-н Тренчев, подобно…
Водеща: Добре, кажете сега конкретните мерки…
Константин Тренчев: Назначени капиталисти – половината ДС, половината е номенклатура. Това е тъжната истина, това са капиталистите. И от кой може да си го изкарат – дайте от хората, от хората, от хората. Това е цялата работа. Защо нямаме скандали примерно със западни инвеститори? Вижте /…/ каква аптека са направили, вижте „Аурубис” какво е. Само нашите – взимате предприятия, съсипвате ги, нарязвате ги и т.н.
Божидар Данев: Не бе, не е вярно. Вие говорите за единични случаи.
Константин Тренчев: Е, единични случаи…
Божидар Данев: Хора, които не членуват в нашите организации. А защо не говорите примерно за ІТ сектора, за работодателите, които са българи.
Константин Тренчев: Е стига с този ІТ сектор, само…
Божидар Данев: Е добре де, защо не говорите…
Константин Тренчев: Дайте да говорим за останалите – без доктори, без даскали, без инженери, без заварчици.
Божидар Данев: За кое да говорим?
Константин Тренчев: ІТ секторът, та ІТ секторът. В момента има страхотен дефицит в отделни професии.
Божидар Данев: Добре, кой е виновен за това нещо?
Константин Тренчев: Има юристи, икономисти и един камък да хвърлиш ще удариш…
Божидар Данев: Кой е виновен за тази образователна система, г-н Тренчев?
Константин Тренчев: Политиците, да не би ние да сме искали?
Божидар Данев: А, тогава защо се обръщате към нас?
Константин Тренчев: Защото те слушат вас, защото /…/ за работодателите.
Божидар Данев: А, дали слушат нас, дали… е отделен въпрос. /…/
Водещ: Какъв е шансът тези точки да се превърнат в реалност?
Константин Тренчев: Тези точки първо трябваше работодателите да ги предложат за една дискусия на нас и след това вече да се види кое е безспорно и да го предложим заедно на правителството, което е спорно – да гледаме със сравняване на аргументи и т.н. Те го изтръскаха на правителството, ние го чуваме от медиите… Естествено, че скачаме. Ние имаме също нашите аргументи. Не постъпиха по този начин. Когато ние нещо сме предлагали – говоря за „Подкрепа”… Недейте да мешате синдикатите така и така, те са два и си имат имена.
Водещ: В случая „Подкрепа” е с тази реакция.
Божидар Данев: По-разумни, безспорно, по друг начин.
Константин Тренчев: Друга реакция. Ние, когато предложим нещо, казваме на работодателите, звъним – дайте да се видим, предлагаме и т.н.
Водеща: Кажете, заплашен ли е Тристранният съвет?
Константин Тренчев: Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено. Каквото и да им кажем, правителството си прави каквото си иска и затова отказахме да ходим. Това е.
Божидар Данев: Вижте, уважаеми водещи, ако искаме държавата да бъде една модерна държава, ние трябва да имаме основни принципи, които са на европейското трудово законодателство. Не може с един закон, който е от 1986 г., да правим модерна икономика.
Водеща: Как ще се променят правилата ще проследим…
Божидар Данев: За да имаме модерна икономика, да нямаме 35,8% младежка безработица, трябва да се променят основни законови положения в Кодекса на труда.
Водеща: Благодарим ви. Със сигурност това е тема, която ще трябва да продължим.
Константин Тренчев: Ако може да караме без заплати или ако може дори да си плащаме, за да ходим на работа.
Божидар Данев: Вижте, подобни популистки говорения аз мисля, че са напълно безсмислени.
Константин Тренчев: Така е.
Водеща: Тема с продължение.
Божидар Данев: Плаща се за положен и ефективен труд.
Водещ: Благодарим ви за това участие.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.