Проектът за адвокатската тирания е лобистки и абсурден

в. Сега, 30.06.2016 г.

Проектът за адвокатската тирания е лобистки и абсурденснимка: Юлиян Савчев

– Господин Данев, БСК излезе с унищожителна критика срещу законовите промени, които предвиждат фирми и граждани да общуват с държавните ведомства и общинските служби само чрез адвокат. Какво би се случило, ако тези предложения влязат в сила?

– За всеки контакт с администрацията – даване на заявление, пускане на данъчна декларация, искане на справка за имотно състояние или свидетелство за съдимост, кандидатстване за нещо – неизменно ще ви трябва адвокат. Това е пълен абсурд – защо да пращате адвокат в НАП, при положение че си имате счетоводител, който ви движи всички данъчни въпроси и книжа. В самата НАП не й трябват адвокати, а счетоводители, с които да говорят на един език. Включването на нов, излишен посредник създава рискове за забавяне на документи, неспазване на срокове и т.н. Освен това в повечето случаи документите се изпращат с електронен подпис – защо трябва да е е-подписът на адвокат. Повечето фирми, особено по-малките, имат договори със счетоводни къщи, които ги обслужват. Значи счетоводната къща подготвя всички документи, но когато се стигне до подаването им, тя трябва да намери адвокат, който да ги препрати в съответната институция. За което фирмата му дължи пари. Ако е необходимо одобрение от общината на архитектурен проект, отново трябва да се търси адвокат. Всичко това затруднява и оскъпява комуникацията, без да подобрява нейното качество.

– Становището на БСК е, че проектът погазва интересите на много други професионални групи – не само счетоводители, но и нотариуси, фирми за управление на имущество, консултантски дружества?

– Веднага ще дам примери. В много случаи юрист, който дълги години е работил в областта на енергетиката, дава консултации в тази област, в която малцина са компетентни. Сега излиза, че няма да може да консултира, освен ако не се впише в адвокатурата, за което е необходимо да има познания в областта на семейното, наследственото право и т.н. Или, ако искате да дадете на някого да управлява ваш проект, имот, пак ще ви трябва адвокат – например ако става дума за договор с компания, която управлява етажна собственост. Изобщо опитват се да се вклинят навсякъде и да вземат хляба на консултантски фирми, на счетоводители и т.н.

Всъщност това е поредно проявление на опасна тенденция, която вече се превръща в национално зло. Редица съсловия и браншове се опитват чрез законодателство да създават монополизъм и картелизация – такива са законите за виното, за строителната камара, за архитектите. Виждаме какви са резултатите – в строителството има смазване на конкуренцията и развитие на корупцията. Браншовата камара обслужва основно четири големи компании, които имат 90-97% успеваемост в спечелването на обществените поръчки. Друг лобистки закон – за архитектите, определя минимални цени. Това го има и в действащия Закон за адвокатурата. Пълен абсурд е в пазарна икономика да се спускат ценови прагове. Това работи срещу конкуренцията. Сега се готви нов закон за земеделските производители, променя се законът за автомобилните превози. Във всички тези случаи авторите обясняват, че го правят за доброто на всички в бранша, а всъщност обслужват определени кръгове, които искат да овладеят този бизнес. Пореден връх в това настъпление са промените в закона за адвокатурата – откровено лобистки, откровено обслужващи адвокатското съсловие.

Предприемачите, а и гражданите търсят този, който може да свърши най-добре работата на най-добра цена. Явно има причини да се обръщат към консултантски фирми, а не към адвокати. Адвокатите трябва да помислят дали имат полза от минималните цени, или трябва да станат по-гъвкави в определянето на хонорарите си.

– От адвокатурата твърдят, че правят всичко в името на клиента и за благото на обществото.

– Това са празни думи. Очевидно е, че го правят за себе си. Има свръхпредлагане на адвокатски услуги и ето че сега се прави опит да им се отвори пазар. Правните факултети, които се нароиха в България, бълват всяка година по 2000 прависти. Тези новоизлюпени юристи замърсиха правното пространство, част от тях влязоха и в Народното събрание, в правната ни система. И виждаме до какво води настъплението на този „елит“. Този закон е в крещящо противоречие с политиката на ЕС за намаляване на бюрокрацията за фирми и граждани. И досега административното „чудовище“ у нас пъди инвеститорите, а днес се предлага още по-голямо утежняване и нов вездесъщ посредник, който не разбира нито от трудови отношения, нито от инвестиции, търговия и счетоводство, но ще трябва да присъства навсякъде по силата на този мракобесен проект.

– А колко ще струва на фирмите и на гражданите тоталното присъствие на адвокатите? Появиха се изчисления, че разходите на бизнеса ще се увеличат с близо 1 милиард лева годишно?

– Това е поредният проектозакон, внесен без никаква оценка на въздействието. Български парадокс е, че най-големите нарушители на законите са самите законодатели, парламентът. В закона за нормативните актове категорично е казано, че не може да се разглежда закон без оценка на въздействието. Но правната комисия в НС разглежда и одобрява. Това е смразяващо! Срещу промените в Закона за адвокатурата има 33 отрицателни становища с много тежки критики, а те го одобриха на първо четене с уговорки, че щели да го поправят за второто четене. Какво по-ясно доказателство, че законът е лобистки и че членовете на правната комисия, които са все адвокати, бранят интереса на собственото си съсловие!

– И Министерството на финансите критикува авторите на проекта, че създават огромна финансова тежест за фирми, граждани и дори за бюджетните организации…

– Да, защото университети, държавни болници, училища, БАН и др. също имат контакти с институции и ще трябва да ползват адвокатски услуги. Училището, ако иска да контактува с Министерството на образованието, ще трябва да си вземе адвокат.

– Възразявате срещу идеята адвокатите да правят заверки на документи като нотариусите. Но един адвокат ви контрира задочно така – селските кметове могат да заверяват, защо ние да не можем?

– Само че селските кметове са служители, на тях им е делегирана власт, както и на нотариусите, да действат в обществен интерес, без да взимат страна. А адвокатите не са служители, тях клиентът ги наема, те действат в частен интерес. Точно затова е опасно да им се дават прекомерни и неприсъщи права.

– Защо според вас този проект трасира нов бум на кражбите на фирми?

– Знаете, че и сега има огромен проблем. А когато част от работата на нотариусите се прехвърли на адвокатите, може да се окаже, че някои злоупотребяват с правомощията, които им се предоставят. Те ще могат да заверяват подписи на документи, договори, пълномощни и др. А въз основа на договор с нотариално заверени подписи може да се извади изпълнителен лист, с пълномощни могат да се правят разпоредителни сделки с имущество. Понякога изходът на едно дело зависи от наличието или липсата на нотариално заверен документ.

Нотариусът е независим и се подчинява само на закона, а адвокатът действа в интерес на клиента си с всички законни средства. Това предпоставя конфликт на интереси и възможност публичните функции да бъдат употребени в нечий частен интерес.

– Предвижда се адвокатските колегии да станат наказателни отряди и да глобяват със 1000-10 000 лева юристи, които не са вписани при тях, а вършат адвокатска работа. И всеки, който види такова нарушение, трябва да докладва за случая!

– Това противоречи на конституцията, там никъде не се казва, че адвокатите могат да пишат наказателни постановления и да прибират глоби. Те са професия, уредена в конституцията, защото трябва да защитават правата на гражданите, а не за да ги контролират и санкционират. Скандално е, че се опитват да вменят задължения на чиновници, на съдии, на нотариуси, съдебни изпълнители, граждани, буквално на всички, да „информират“ съответната адвокатска колегия за нарушения. Това е опит със съсловен закон да се управлява цялото общество, в интерес на една гилдия. Дори в законите, призвани да охраняват националната сигурност, няма подобни задължения за „донасяне“.

Това е адвокатска тирания. Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум и ще отхвърли този мракобеснически проект.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Jordan Kissjov каза:

  Подкрепям тази позиция!

 2. Boyko Boshnakov каза:

  бат’ сали е депутат и законотворец !
  Такава държава сме – шебеци са законодатели, а престъпници са в изпълнителната власт!
  И адвокатите имат силно лоби…
  Само дето работещите извън България българи са повече от работещите в България.
  Генерират БВП в чужбина заради това скопено, ялово импотентно държавничество от 1990.

 3. Petko Lyubenov каза:

  Не сте съвсем прав г-н Данев. По въпроса за печеленето на обществените поръчки от 4 големи фирми. Поръчките се печелят не защото строителната камара е черно зло, а защото условията в тръжните книжа са разписани по такъв начин, че поръчката да се спечели от точно определена фирма.
  Има дейности, които ако се оставят на чисто пазарен принцип, ще се затрият и цели браншове ще изчезнат. Строителството е отговорна дейност и трябва да има регулация в него, но регулацията трябва да е на основата на ясно разписани правила. Неспециалистите или както е прието в професионалните среди да ги наричаме с необидния израз „прости хора“ (те не са прости по принцип, а са прости в строителната област), нищо не разбират от естетика, функционалност, сигурност, икономическа целесъобразност. Ако един такъв „прост“ човек попадне на „пазарно ориентиран инженер“, той може да му предложи най, най-ниската цена и да му даде проект в който няма никаква арматурна стомана и „простият“ човек ще запее химни от кеф, докато стигне до момента да прочете написаното в „проекта“ със ситни букви, че кожражът не бива да се сваля, като гаранция за здравината на конструкцията.
  Ако тази метафора на абсурда може да Ви подскаже нещо ще бъде много полезно за Вас и ръкопляскащите Ви.
  Вие ще оставите ли двегодишният си внук да си играе със зареден боен пистолет? Вероятно не, но може да сте привърженик на „свободното“ отглеждане на децата без родителски надзор (регулация).
  Има една притча за младото вино и за старото вино, че младото вино се държи в бъчви с железни обръчи, а старото може да се държи в такива с дървени обръчи. Това е мярка за да не се зяноса кипящото „младо“ вино.
  Камарата на архитектите е определила минимални цени, но те не работят в полза на обществото, не защото са високи или ниски, а защото няма закован регламент какво минимално трябва да съдържа един проект.
  Вие знаете ли колко струва един проект? Не знаете, но знаете колко струват едни обувки, или ще попитате, а за какви обувки иде реч? Така е и с цените „монополно“ определени от браншовите организации.
  Камарите определят тези цени за да защитят интересите на обществото, защото един строителен предприемач ще реализира най-отвратителната сграда в преследване на „пазарните“ принципи – печалбата за сметка на всички и на всяка цена. Нека Ви припомня какво се случи в турския град Измит през август 1999г. – 40 000 загинали под развалините на сгради построени в преследване на пазарните механизми и липса на регулация.
  Що се отнася до АДВОКАТСКАТА ТИРАНИЯ Вие сте напълно прав и споделям напълно Вашият гневен протест. Нека не забравяме и американският анекдот: „100 адвокати на дъното на океана. Звучи ужасно, но е добро начало.“
  И така, статията Ви не е лоша, но са смесени различни несравними (несмесващи се) неща, което или я обезсмисля (обезсилва) или тези които са подготвили този ужасен проектозакон, просто са постигнали и неговите по-далечни цели, а именно, да се противопоставят различни групи хора в обществото, за да не се обединят срещу техният общ враг, опасяващ се, че губи позициите си в тази обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.