Бизнес средата в България трябва да бъде по-предвидима през 2014 година

Фокус

Водещ: Българската икономика се оттласква от дъното, показват резултатите от традиционната годишна анкета на БСК сред членовете на камарата – „2013 г. през погледа на бизнеса.“ Г-н Данев, какво показват данните в основни насоки?

Божидар Данев: Има определена оптимистична вълна като че ли в бизнеса, както вие споменахте, повече от една трета очакват възстановяване на растежа над 1 процент и половина. И докато песимистите намаляват драстично, които смятаха, че ще продължи задълбочаването на кризата, намаляват от 51 на 25 процента – виждате една коренна промяна в настроенията на бизнеса и последните статистически данни от ноември и декември показват, че има основа за подобна прогноза. Естествено, ако разгледаме икономическата сфера на отделните фирми, 36 на сто от тях са успели да запазят показателите си и една голяма от тях смятат, че имат по-съществени постижения. За тях е много съществено годината да бъде успешна, бизнес климатът да бъде добър, за голямо съжаление все още са високи някои негативни явления в българското общество и икономика – престъпността, корупцията, сивата икономика. Сивата икономика не намалява според тази наша анкета, тя расте и като че ли се явява средство за оцеляване в тази икономическа ситуация. Естествено, това е нормално явление – обикновено след като се обърне тенденцията за възстановяването на икономиката – от 6 месеца до 1 година, сивият сектор ще продължава да бъде в рамките на предишното състояние, когато съществено е нараствал сивия сектор в годините на икономическа криза. Естествено проблемите, свързани с невъзможността да се обслужват кредити, съществени промени в това отношение няма, очакванията до някъде са блокирани от сложната политико-икономическа ситуация, ние за първи път в това проучване освен за бизнес климата, задаваме въпроси за обществено-икономическата обстановка и получаваме едни много любопитни отговори. Докато например заговорим за връзка между гражданското общество и протестите, разделяме протестите на 2 – единия е зимния, февруари, а другия е летния – срещу правителството на Пламен Орешарски. 55 на сто е подкрепата за зимния протест. 42 на сто е подкрепата на летния протест и съответно – несъгласни със зимния протест са само 26 %, докато 47 % са против този протест, летния, ако мога така да ги диференцирам. Много е съществено обаче, че протестите водят до една повишена комуникативност между управляващия политически елит, бизнеса и обществото, така че положителните изменения, които имаме в обществото смятам, че дават своето отражение и за първи път се чувства като че ли бизнесът се отдръпва от дъното.

Водещ: Как се оценяват от мениджърите у нас действията на правителството за преодоляване на негативните ефекти от икономическата криза?

Божидар Данев: Доста противоречиви са вижданията – няма толкова много въпроси в това анкетно проучване, но поне нашето виждане, на Стопанска камара е, че мерките на правителството са твърде дебалансирани в посока на социалните решения, които безспорно са много съществени, но за мен социалните решения трябва да застъпват промените в бизнес климата, защото все пак икономиката трябва да заработи, за да има доходи за подобни социални решения, но част от тези решения са под натиска на определени кръгове, определени лобистки групи, както в парламента, така и неправителствени институции, които настояват и използват тази крехкост в политическата обстановка, за да налагат своите виждания.

Водещ: По-предвидима ли ще бъде бизнес средата у нас през следващата година?

Божидар Данев: Задължително трябва да бъде по-предвидима, защото срива, който имаме в инвестициите, ние многократно сме говорили, че докато не се обърне трендът в инвестициите – не да намаляват, а да растат инвестициите, ние не можем да говорим, че сме преодолели кризисното явление в икономиката. Когато инвестициите започват да растат, това е първият показател, че ние ще създаваме нови работни места, ще преодоляваме наложените ни проблеми от кризата, така че нека да очакваме този момент, когато инвестициите ще започнат да растат, което ще е точен показател за преодоляване на кризата и оттласкване от дъното.

Водещ: Как може да бъде по-предвидима средата, кои са мерките, които биха довели до стабилност?

Божидар Данев: За голямо съжаление не бих могъл да кажа за подобна предвидимост, защото в нашето изследване, например, е получено най-негативното, най-негативна оценка на парламента – който в момента не генерира коректните решения, а има политическо противоборство и се правят редица компромиси, които не са полезни и здравословни за българската икономика. Не искам да давам последни решения и виждания, но факт е, че сериозни деформации са в резултат на подобни решения в енергетиката, сериозни деформации ще се получат и в други сектори на икономиката, защото все пак енергетиката е в основата на цялата икономика, така че за сметка на социалните постижения не може да страда икономиката и да се управлява с непазарни подходи. Така например промяната на цената на електроенергията за бита дава погрешни ценови сигнали в 3 направления – първото направление е възпроизводството на самата енергийна система, погрешен ценови сигнал дава за енергийната ефективност и погрешен ценови сигнал за ползването на други енергийни източници като газопотреблението, така че ценовите сигнали, погрешни, които се взимат като политическо решение, деформират нашата енергийна система и от там се отразява върху цялата икономика.

Водещ: Често се коментират възможности за провеждане на едни предсрочни парламентарни избори през следващата година. Как едни такива избори, ако евентуално се проведат, биха повлияли на бизнес средата у нас?

Божидар Данев: Във всички случаи всички избори създават напрежение в икономиката и на наш въпрос – считате ли, че трябва да има предсрочни парламентарни избори, бизнесът е отговорил по следния начин – 44 %, че трябва да бъдат заедно с изборите за ЕП, 30% че правителството трябва да продължи да работи и да изкара целия си мандат и 17 % – веднага. Една малка част – под 9 % не могат да преценят. Така че бизнесът е настроен за устойчивост. Политическата непредвидимост доведе до намаляване на рейтинга на България, знаете, от „Стандард енд пуърс”, защото основната причина за понижаване на рейтинга на България, което е свързано, разбира се, и с много последващи явления, свързани с политическия риск в икономиката, във всички случаи е свързано с политическата нестабилност и политическата неопределеност. За да говорим за предвидимост на бизнес средата, трябва да има преди всичко предвидимост на политическата обстановка, а тя на този етап е трудно предвидима.

Димитър ДРАГАНОВ

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.