Кодексът на труда не отговаря на европейските стандарти

в. Преса, 3 февруари 2014 г.

„Основният проблем на българската икономика е ръстът на безработицата, както и липсата на инвестиции“. Това заяви днес председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него структурата на Кодекса на труда (КТ) не отговаря на европейските изисквания и практиката в други европейски страни, а работодателите са подложени на натиск от изпълнителната власт и синдикатите. „Това води до отлив от инвестициите и неустойчивост на трудово-правния климат в страната. Наред с мудността на правораздавателната система, всяка година става все по-трудно да се прави бизнес“, категоричен е Данев, според когото от 24 години в България не е влизал сериозен инвеститор, а минималната заплата се увеличава несъобразно спрямо темповете на икономиката и инфлацията.

Председателят на БСК алармира, че възстановяването на данъка върху доходи при минималната заплата, е в нарушение на принципите на социалното партньорство. „Това от своя страна ще доведе до увеличаване на броя на заетите с минимална заплата и до укриване на доходи“, подчерта Данев. Той припомни, че държавата е отменила класа за прослужени години към държавните служители, но не и към тези, които са в частния бизнес, а това води до дискриминация. „Не повече от 30% може да бъде борят на временно наетите, а това е в коренно нарушение на европейските принципи. Българският работодател беше наказан да плаща за първите три дни болнични, след като плаща и осигуровки“, каза още Данев и подчерта, че бизнесът не може да освободи място за младите хора, ако пенсионерът не желае да напусне работното си място.

„Готови сме да водим диалог, но синдикатите го нарушиха с внасянето на предложението за възстановяване на данъците и криминализирането на укриване на осигуровките само за работодателя. И това стана зад гърба ни. Синдикатите постоянно експлоатират популизъм, който не е полезен за икономика и държавата. Сред тях е и предложението за неограничена отговорност на работодателя“, заяви Данев и подчерта, че НЗОК е заздравена за сметка на работодателите, а това е в ущърб на доходите и заетостта. „Ако нямаме гъвкав пазар на труда, това ще доведе до ограничаване на младите до пазара на труда“, изразиха безпокойството си от БСК и припомниха, че правителството на Бойко Борисов е поело ангажименти, сред които е и контролът за отпускане на инвалидните пенсии, както и увеличаването на пенсионната възраст за втора и трета категория труд. От БСК очакват сегашното правителство да разгледа тези мерки и да каже кои от тях могат да бъдат изпълнени.

Божидар Данев обяви и 28-те мерки, които според БСК ще доведат за увеличаване на заетостта. Сред тях са въвеждане на равноправие между работника и работодателя, както и въвеждане на съд, в който да бъдат решавани трудовите спорове. От БСК настояват и за намаляване на възрастта за започване на работа на 15-годишна възраст, а дуалното обучение да включва 4 дни работа и един ден посещаване на учебните занятия. От БСК настояват за намаляване на платения отпуск от 20 работни дни, които се натрупват по време на майчинството.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.