Единственото качествено решение при намаляващи приходи е намаляване на разходите

Единственото качествено решение, когато намаляват приходите в бюджета е да се намалят и разходите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

„За голямо съжаление с актуализацията на бюджета не само не намаляваме разходите, но ги увеличаваме, като финансираме преди всичко администрацията – в частта за подпомагане на определени министерства“, коментира Данев.

По думите му бързи резултатите за икономиката могат да бъдат постигнати с реформи в администрацията и на пенсионната система.

„Само преди 4 години  българската администрация е била 45 хиляди души, сега е 53 хиляди – имаме растеж на администрацията и увеличаване на разходите,“ посочи той и препоръча рязко съкращаване на разходите.

По отношение на актуализацията на бюджета той подчерта още, че всички работодателски и синдикални организации са против увеличаването на бюджетният дефицит до 3.7% за 2014.

„Няма оценка на въздействието на подобна актуализация, което е нормално и което се изисква съгласно законовите процедури в страната,“ заяви той.

По думите му актуализацията на бюджета се налага и заради казуса с КТБ. Във връзка с направените  заявки за отмяна на направените цесии от страна на премиера Борисов Данев коментира, че би следвало много внимателно да се провери баланса – по отношение на  осигуряваното на 800 млн. лв. за бюджета с отмяната на цесиите и потенциалните съдебни санкции заради подобно действие.

Данев коментира, че ефектът върху икономиката от случая с КТБ ще бъде усетен през 2015, 2016 и 2017 година.

„Доста е неясно поведението на българската икономика, особено на държавните структури, които имат дългове, но имат депозити в КТБ. Странно явление. И така много лесно могат да бъдат идентифицирани корупционни практики“, заяви той. По думите му кризата в КТБ е специфичен лакмус за това по какъв начин ще процедира правораздавателната система. – „Ние за пръв път имаме документирана корупция, и тази корупция може да бъде изведена на светло“, посочи Данев.

Според него идеята на правителството за сливане на НАП с Митниците не е добра и по думите му може да доведе до рязък спад на постъпленията. В тази връзка даде за пример Великобритания, която загубила 54 млрд. от подобна промяна.

Той посочи още, че понижението на цена на петрола „може до доведе до спад на газовите доставки“. – „Единственото добро – е, че акцизите у нас са на литър, а не на цена, и по този начин, може би ще се повишат постъпленията“ по тази линия догодина, коментира Данев. Той посочи, че с оглед на увеличаващата се контрабанда на горива, стъпката към връщане на измервателните уреди е добра.

„2014 ще я завършим много трудно, което залага и много трудно начало на 2015, но да се надяваме,  че ще бъде спазена програмната декларация на правителството за реформи,“ коментира Данев.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Rashko Angelinov каза:

    Уважаеми г-н Данев, както винаги си прав, но позволи ми да направя една забележка. Дядо ми казваше когато невърви увеличи алъшвериша. Естествено разходната част трябва да се намали и това трябва да е стремеж за всяко правителство. Но има сфери в които това не бива и да се помисли. Тогаз? Дигнете икономиката! Вземете кредити и ги дайте на малките и средни предприятия и на всички инициативи които ще донесат приходи в следващите 2-3 години. Не заеми за покриване на допълнителни разходи на администрацията. Що се каса за КТБ стига сте ни плашили с предполагаеми съдебни дела. Това още повече показва, че далавераджиите са извършили голяма далавера. Тогаз и съдът трябва да даде по-голяма заслужена присъда при това колкото се може по-голяма, защото се ограбва народът, цялата нация. Цееееесии – това, ако не е ачик шашма то здраве му кажи. Достатъчно е да се види кой цесира и да се разкрие корупционната схема. Особенно цесия към банка? Така Първа частна банка бе фалирана с цесии към Първа Инвестиционна банка с цеси с обратна дата???Не допускайте същото сега!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.