Хората не вярват, затова спестяват

Заливат ни с противоречиво политическо бърборене

В някои страни забравиха за кризата, а у нас икономиката още не може да се задвижи. Чака ни тежка зима заради голямата безработица, ниските доходи и растящите цени. От какво се нуждае бизнесът, за да заработи на пълни обороти

(Интервюто е публикувано във в. „Стандарт“, на 4 октомври 2012 г. Автор: Валерия Стойкова)

***

– Г-н Данев, какви са стъпките от страна на бизнеса, за да се повиши растежа на икономиката и срещу стагнацията?

– За да работи добре, на бизнеса е необходим добър инвестиционен климат. У нас бизнес климатът не е в онова състояние, в което е възможен растежът. Има намеса на държавата в работата на бизнеса, в същото време тя не изпълнява елементарни свои задължения за създаването на добър инвестиционен климат. Факт е, че в някои европейски страни  кризата не се отрази по този начин, както у нас, а редица държави вече излизат от нея. Не можем вечно да се оправдаваме с кризата в търсене на интелигентно решение по какъв начин да загърбим спада в производството и да тръгнем с подходящи темпове напред, за да можем да достигнем целите, които сме си заложили сами в програмата “България 2020”. В момента тези цели звучат като научна фантастика.

– Кое по-точно имате предвид от тази програма?

– През 2013 г., например, доходите на глава от населението в България трябваше да достигнат средните за Европа. Как ви звучи това? Абсолютно невъзможно, някакви измислени цифри, зад които няма никакво съдържание. Тяхната подплата е по-скоро политическа, а не икономическа.

– Кои са причините за липсата на добър бизнес климат и ниските доходи?

– Причините са много, но според мен, най-важната е постоянно променящата се нормативна среда. Няма никаква прогнозируемост в законите – само през миналата година са нанесени над хиляда промени в различни нормативни документи, които не биха могли да се следят дори от юристите. Голяма част от законите, които бяха приети, не са само транспониране на европейски нормативи, а са закони с ясно поставени краткосрочни цели. Председателят на УС на БСК Сашо Дончев има една много интересна теза – у нас законите се правят според целите, а не според принципите. Това на практика деформира цялата ни законова система – тя става твърде краткосрочна. Пресен пример е Законът за насърчаване на инвестициите. В него няма принципи, а определени краткосрочни цели – да се създадат бързо работни места, тъй като бонусът е само за новосъздадените длъжности, като се опрощават социалните плащания за тях. А какво става с тези работни места, ако не се създадат активи? Инвеститорите може да напуснат страната след изтичане времето на бонусите. Друг пряк индикатор, че такова законодателство не привлича вложения, е фактът, че у нас няма стратегически инвеститори, независимо от геостратегическото ни местоположение. На България й трябва стабилно законодателство, затова бизнесът предлагаше преди враме, по подобие на валутния борд, да бъде създаден парламентарен борд. Това означава Народното събрание да не приема промени, които не са свързани с транспониране на европейското законодателство. Постоянното променяне на нормативната уредба създава неустойчивост на бизнеса и непрогнозируемост на бизнес средата. Още един съвсем пресен пример – само преди една година се каза, че в заведенията трябва да се отделят местата за пушачи и за непушачи. Предприемачите се съобразиха със закона, направиха съответните инвестиции, за да разделят помещенията. След което пушенето бе забранено напълно. Не ме разбирайте погрешно – аз самият съм за забрана на тютюнопушенето, но не може в рамките на една година да се изменят нещата на 360 градуса. Такива недомислици водят до сериозни щети, най-важната от които е  загуба на доверието на бизнеса в управляващите. Освен законодателството, неефективно е и българското правораздаване. За това ни упрекват вече не само от ЕС, но и от Международния валутен фонд. То не отговаря и на динамиката на икономиката.

– Как ще коментирате цената на електроенергията – тя също драстично нарастна през лятото?

– Това е още един пример за непрогнозируемост за бизнеса. Не стана ясно защо трябваше да има скок в цената на тока с 16 на сто за бизнеса и с 13% за гражданите. Не е възможно с толкова да нарастне цената на енергийните носители в последните шест месеца. На практика, имаме едно противоречиво политическо говорене, по-скоро бърборене. Обещания, които не се изпълняват – особено в борбата срещу корупцията. Какво стана с електронното правителство? Откога ни обещават няколко кабинета поред, че ще бъде въведено. Вече и личните ни карти, уж най-съвременни, издадени преди две години, не се приемат от автоматите по летищата на Европейския съюз. Хората не са сигурни и финансов израз на това недоверие е ръстът на депозитите в банките, който вече достига 34 млрд. лв. Само за последната година нарастването е с 2,6 млрд. лв.

– Това наистина не е чак толкова радостен факт. Какво е Вашето обяснение на тази колосална спестовност?

– Според някои икономисти, спестяванията са чумата на икономиката. Това е пряк индикатор, че никой вече не вярва на обещанията на правителството. Затова на въпроса как да се постигне ръст, отговорът на бизнеса е – коренна промяна в стила на управление.

– Все по-често макроикономистите споменават думата “стагфлация” по отношение на България, което значи висока безработица, нисък ръст, ниски доходи и висока инфлация. Ще се сбъдне ли тази черна прогноза?

– Доходите у нас все повече се отдалечават от тези в Европа, дори и от прогнозите, които правителството направи. От 22 години управляващите нямат смелостта да нарушат макроикономическите баланси, характерни за социализма. В България в момента има генерално разминаване, огромна пропаст между доходите на населението и цените. Голяма част от цените вече се образуват от международните пазари, за разлика от доходите. 84 процента от храните в нашите магазини са вносни. Ниските цени вече не са само пречка за стандарта на живот, но и за техническия прогрес. Субсидирането на транспорта, например, за да отговаря на доходите, всъщност не позволява да се купуват нови влакове и автобуси. Защо в София няма достатъчно частни паркинги? Защото никой предприемач не може да разчита, че като построи паркинг, хората ще могат да си плащат престоя за 8 часа, докато са на работа.

– Как може да се въздейства на цените по време на криза?

– Както вече казах, голяма част от цените се образуват по международни икономически правила. По-големият проблем у нас са доходите, които трябва да бъдат формирани от една конкуретна икономика, която произвежда продукция с висока добавена стойност. Много от компаниите, работещи в България, изнасят добавената си стойност зад граница. При това положение няма как доходите на заетите в тях да растат. Това се отнася, както за чуждестранни, така и за български фирми. Аз наричам това „корпоративен колониализъм“, който ползва труда на българските граждани и изнася добавената стойност за чужда облага. Това е масово явление, а държавата е безучастна. Не може да очакваме доходите на населението да се повишат, докато не се преустанови тази порочна практика. Структурата на българския износ не е променена в последните 15 години.

– Със затихващи функции ли е селското ни стопанство, след като внасяме такъв голям процент от храните?

– В селското стопанство се извърши тиха революция в областта на зърнопроизводството – пшеница, царевица, слънчоглед, и то главно благодарение на частната инициатива. България в момента има едно модерно зърнопроизводство, ние сме втори в света износители на слънчогледово семе. В замяна на това, отрасълът не се развива дълбочинно. Защото като произвеждаме зърно, можем да разививаме животновъдство и преработваща индустрия. Да не говорим за храните  – България е учила Европа как да произвежда зеленчуци, а сега внася. Всичко това е заради недалновидната и хаотична политика в последните десетилетия.

– Бюджетът предвижда спад на безработицата с 2%, при положение, че тенденцията е точно обратна. Как ще се случи това?

– Бюджетът е една прогноза, а очевидно е, че прогнозирането не ни е най-силната страна. Ние не можахме да прогнозираме нищо от икономическата криза – нито появата й в България, нито нейната продължителност. Тези, които правят бюджета в последните години, не правят икономическа прогноза, а някаква политическа фикция, която да задоволи определени партийни амбиции. Не може в една страна, в която безработицата в момента е 12,5%, догодина да падне до 10,8%. И то при прогнозиран ръст на БВП от 1,8 на сто. Икономиката има закони – няма как, когато нямаш ръст, да разкриваш работни места. Или разчитат на това, че много хора ще емигрират да си търсят препитанието извън България?

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.