Партиите да седнат около кръглата маса. Иначе още 5 г. ще се въртим в омагьосан кръг

в. Стандарт

Евровотът на 25 май показа, че 70% от хората не желаят да гласуват, защото са разочаровани от целия политически елит. Тази политическа турбуленция, която продължава повече от година, в никакъв случай не е продуктивна за българската икономика. Виждаме драматичните битки в парламента между различните партийни крила, без да има нито една свежа мисъл как да върви икономиката. Това се отразява и на преките инвестиции – чуждестранни и местни. И, ако говорим за някакво задържане на статуквото, то е единствено заради усилията на държавата да създава временна заетост и в никакъв случай не е на основата на създаване на нови и качествени работни места.

Дори и да има предсрочни избори, не виждам да се получи по-стабилна конфигурация на политическите сили в парламента. Тези избори показаха, че отново се възпроизвежда патова ситуация. Смятам, че при това политическо статукво в близките 5 г. няма да има стабилна конфигурация.

За мен единственият изход би могъл да дойде при промяна на състоянието на европейската икономика. В противен случай трудно бихме могли да мислим, че българската икономика независимо от политическите боричкания у нас може да тръгне напред.

Втори възможен изход е, ако всички партии седнат на една кръгла маса и се договорят как да излязат от патова ситуация. Те трябва с пълно съгласие да решат кои са приоритетите и как да бъдат реализирани. За съжаление, не виждам такава готовност в нашия политически елит. Като че ли единствената му цел е кой да вземе властта. И всеки да гони някакъв реваншизъм. Никой не мисли за икономика и за проспериране на нацията.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.