Божидар Данев пред „Всеки ден“

Интервю на Николай Георгиев, 21.02.2008

Г-н Данев, преди 1989 г. България имаше засилени икономически отношения с Куба и много наши специалисти работеха там. След промените обаче драстично се сви икономическото ни сътрудничество. На какво се дължи този факт?

Преди всичко на политическите промени у нас. Винаги политическите промени диктуват икономическите отношения. Това може да се види и по отношение на страните от Съюза за икономическа взаимопомощ (СИВ). У нас навлязоха нови икономически отношения.

Не смятате ли, че тези политически действия ощетиха икономиката ни?

Не съм убеден, че нашата икономика е ощетена, защото взаимоотношенията ни бяха на бартерна основа. Ние получавахме от Куба предимно захарни продукти. Сега имаме по изгодни икономически отношения с Европейския съюз.

Как оттеглянето на Фидел Кастро може да повлияе на икономическото развитие на Куба?

Моята икономическа прогноза е, че страната ще тръгне към пазарни взаимоотношения, които постепенно ще доведат до политическа промяна.

Това означава ли, че виждате отваряне на икономиката на Куба към световните пазари?

Страната ще бъде в пазарни взаимоотношения със световните икономики. Това ще ускори инвестициите в Куба и може да доведе до икономически бум в страната.

С оглед на това предвиждате ли едно по-засилено икономическо сътрудничество между България и Куба?

Трудно може да прогнозираме такова сътрудничество поради големите разстояния между двете държави. Това става една основна пречка пред икономическото ни сътрудничество с Куба поради повишаването на цената на горивата. Може обаче да прогнозираме сътрудничество в областта на обмена на кадри между двете държави.

Според вас има ли възможност Куба да се превърне в новия Китай, където властва социалистическо управление, но в условията на пазарна икономика?

В никакъв случай, защото Китай има огромен човешки и икономически потенциал. Докато Куба има преди всичко туристически потенциал. Чрез развиването на този отрасъл биха могли да направят съществени промени в своята икономика.

Може ли България да почерпи опит от определени сфери в кубинската икономика?

Не може да се говори за подобно нещо, защото кубинската икономика се е изолирала от световната в продължение на десетки години.

В Куба дори спортистите имат проблеми при получаването на разрешение да пътуват заради опасността да емигрират. Не смятате ли, че това силно ограничаване на свободата на движение на хората също в значителна степен вреди на икономиката на страната?

Категорично това пречи на икономическото развитие на Куба. Ако това ограничение не бъде премахнато и постепенно изживяно не може да се очаква икономическо развитие.

На каkво се дължи толкова продължителното задържане на икономическата система в Куба?

Благодарение на партийната вихрушка властвала в страната. Това на практика е една тоталитарна държава.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.