Необходимо е изграждането на пътна и жп връзка между София и Скопие

ФОКУС

Фокус: Г-н Данев, кои бяха основните акценти на срещата между Българската стопанска камара (БСК) и Македонско-българската стопанска камара (МБСК)?

Божидар Данев: Основните акценти бяха за засилване на отношенията между бизнеса в Македония и бизнеса в България. Членки на Македонско-българската камара са както български предприятия в Македония, така и предприятия с македонска собственост в България, т.е и от двете страни. При всички случаи, става въпрос за улеснение на търговски обмен на движенията на капитали от двете страни. Центърът на срещата беше в натиска на двете правителства за ускоряване на инфраструктурните проекти. България в момента е физически откъсната от Македония като говорим за една модерна инфраструктура. Това беше центърът на разговорите на срещата. След като в България се състави съответното правителство и след като в България се даде и светлина на преговорите на Европейския съюз с Македония, дали можем да осъществим и съответен натиск към европейските фондове за финансиране на подобни трансгранични проекти. Освен това те искат да почерпят опит от Българската стопанска камара по какъв начин взаимодейства с изпълнителната и законодателната власт, по какъв начин те могат да организират тяхната дейност в България, за да имат своето солидно присъствие.

Фокус: Какви общи проекти предвижда бизнесът?

Божидар Данев: Като говорим за общи проекти първото нещо, което трябва да споменем е, че България има няколко финансови институции в Македония. Няколко хиляди граждани на Македония сформираха свой бизнес в страната ни. Говорим за развитието както на обмена на капитали, така и за развитието на стокообмен в страната ни, на базата на изградената вече стопанска структура.Тук не говорим за нов изграждане, а за подобрение на вече съществуващата. Това може да се активизира като се създадат съответните бизнес условия. Сега моментът е преходен, заради служебното правителство в България. За по- ефективни мерки можем да говорим, след като се състави постоянно правителство в България след 2 месеца. За тогава договорихме и следващата ни среща. След съставянето на новото правителство ще има и законодателна инициатива и всички на прерогативи изпълнителна власт, отново да видим дали има ще можем да намерим решение на проблемите, които седят пред двете икономики.

Фокус: Къде има перспектива за сътрудничество на бизнеса между България и Македония?

Божидар Данев: Перспектива има както в селскостопанската политика, така и в добивната индустрия. Това са две области, в които можем да намерим доста по-голям периметър на действие. Има такива дейности на сътрудничество. Основният внос, който има България от Македония, е свързан с хранителните продукти. Съществува едно равнище на сътрудничество, но трябва да се развива подобна връзка.

Фокус: Необходима ли е пряка самолетна линия София – Скопие?

Божидар Данев: Мисля, че на този етап е по-добре да се работи в посоката на изграждане на пътна връзка и на жп връзка. Да, самолетната връзка е за обмен на бизнеса, но в крайна сметка той не е толкова голям, за да има нужда от самолетна връзка на този етап. Във всички случай жп линията за ускоряването и поевтиняването на товари е необходимо условие за бъдещето развитие на взаимния обмен. Според мен, трябва да има и жп линия, и магистрала. Естествено жп превозите и карго превозите са много по-евтини, отколкото движението по магистрала. Движението по пътищата е скъпо удоволствие по съществуващите пътища.

Фокус: Коя точно транспортна линия трябва да се подобри?

Божидар Данев: За транспортна линия трябва да е автомагистрала София – Скопие, ако искаме да развиваме подобни връзки. Не може разстоянието София – Скопие да се минава за 4 часа, а Скопие – Болград да е за 2 часа.

Цветелина ПЕНЧЕВА

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.