На капиталовия пазар трябва да се сложи ред

Божидар Данев, председател на Софийска фондова борса и Българската стопанска камара, пред в. „Капитал прес“

Г-н Данев, вие сте известен като поддръжник на по-строги регулации на капиталовия пазар, докато доста други хора с отношение към тези проблеми пледират за по-голям либерализъм. Как ще се отрази приемането на двата закона на пазара?

– От съществуването на ред има и ще има много недоволни – било то емитенти, финансови институции, участниците на пазара или инвестиционни фондове. А е крайно време да се сложи нормален ред, защото нашият пазар на ценни книжа е див и е наближил моментът, когато доста хора ще се опарят. На пазара идват все по-нагли емитенти, предлагат се откровени пирамидални схеми, натрупва се фиктивен капитал. Какъвто и да е законът, той трябва да се приеме незабавно, защото иначе става страшно.

Смятате ли немския вариант на закона за фондовите борси удачен за България?

– Този закон няма нищо общо с немското законодателство и е доста либерален. Въпросът е обаче, че на доста хора той не им изнася. Законът отразява не толкова немската, колкото европейската практика в тази област, а вие знаете, че в Европейския съюз има директиви и тези директиви трябва да се спазват. И ако България действително мисли да се асоциира с Европа, тези директиви трябва да се въведат и у нас. Европейските директиви са насочени най-вече към четири основни момента, които рано или късно ще се въведат и у нас. Първата е свързана с допускането на ценните книжа до пазара, втората – с допускането на търговците до пазара, следват уреждането на надзора над ценните книжа, търговията с тях и борсите от държавни и обществени органи и забраните за insider trading.

Не ви ли притеснява това, че някакъв държавен надзорен орган ще лицензира и отнема лицензите на борсите?

– Да се притесняват тези, които няма да спазват правилата. В лицензирането няма нищо лошо. Защо никой не протестира срещу това, че БНБ лицензира банките. Банките, както и дружествата на борсата са публични институции и те трябва да са прозрачни за публиката, за да може да се защити интересът на дребният инвеститор. А как ще се защити дребния инвеститор, ако търговията с ценни книжа минава извън лицензирани борси.

Да смятам ли, че нямате съществени забележки към закона за фондовите борси?

– Имаме някои забележки по определяне на понятията и категориите, цитирани там, но принципно сме съгласни с проекта. Знам, че някои мои колеги няма да се съгласят с моите виждания за по-строг ред, но в момента просто няма никакъв. Опасността не е в либералния режим или в по-строгия режим, страхувам се, че засега за търгуваните книжа не се дават никакви гаранции. Ако едно дружество гръмне, много трудно ще се върне някога доверието на инвеститорите.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.