Политическата ситуация в момента вреди не само на икономиката, но и на цялото общество

Фокус, 07.07.2014 г.

Водещ: Работодатели и синдикати излязоха с обща декларация за радикални промени в здравеопазването и енергетиката. Те настояват до 5 август Народното събрание да замрази разглеждането на всички законопроекти с изключение на тези, които ще осигурят финансова устойчивост в тези две сфери.
Г-н Данев, какво доведе до съвместни действия между работодатели и синдикати и ги обедини в декларация?
Божидар Данев: Вие виждате какъв политически хаос има в страната. Имаме безпрецедентно напускане на парламента. Ако говорим за проблеми в българската икономика, това са проблемите преди всичко наложени от политиците. Ако се обърнете само година и половина назад и се опитате да преброите нещата, които е свършил този парламент, какво са свършили политическите партии, освен непрекъснатите крамоли, които изгониха чуждестранните инвеститори. Накараха българските инвеститори да бъдат предпазливи, да изнасят своя капитал навън, да не разкриват работни места, да се увеличава безработицата, да не се увеличават доходите. И това ако продължи и в следващия изборен период, ние не знаем какво би могло да стане. За първи път, действително, синдикати и работодатели, които знаете, че са от двете страни на масата са единни в своята оценка на политическата ситуация. Политическа ситуация, която действа срещу икономиката, която действа срещу цялото българско общество.
Водещ: Чрез тази декларация, вие работодателите и синдикатите, които почти винаги сте на противоположни позиции, сега давате урок на политиците, че икономиката на страната стои над тесните интереси.
Божидар Данев: Не само икономиката, ние говорим за икономиката и цялото благоденствие на страната. Не е въпрос само на икономика на здравната система, не е въпрос икономика на образователната система, не е само на икономиката в правораздавателната система. Ние виждаме, че за година и половина нещата се влошават във всичките тези системи, за които ние твърдим, че трябва да има реформи и които постоянно сме настоявали да има реформи. Но, освен поклони пред електората и прокарването на лобистки закони, досега не сме видели нищо друго нито от този парламент, нито от управляващото правителство.
Водещ: Какви са вашите конкретни предложения за дневния ред на парламента до 5 август?
Божидар Данев: Вие споменахте някои от тях: първо, да има консенсус по големите енергийни проекти. Засега, цялото общество е в дълбоко неведение, като че ли има някаква конспирация, да не се знае каква е икономиката на големите енергийни проекти и как ще се вземе решение, какво е политическото решение? Вместо да се обвиняват какво е направила едната и какво другата партия: втори момент, който е съществен, е спешното решение на проблема със здравната каса, който след това трябва да продължи със здравната реформа. В основата на проблемите на здравната система са отново политическите партии и държавата. Всички сме свидетели как предходното правителство и парламента, в който почти 50 на 100 са от днешния парламент хората, иззеха от бюджета на НЗОК 1 милиард и 400 милиона, след което двамата здравни министри Костадинов и Атанасова взеха почти 600 млн. лв. от здравната каса на осигурените – никой не говори затова. Това са политически решения.
Или поклоните – връщам се отново в енергетиката са замразяването на цените, не може с цени да се прави социална политика и не трябва да се прави. Това е противопоказно, не това е и деструктивно за цялата енергетика.
Водещ: Настоявате за актуализация на бюджета на здравната каса, както сам казахте, но всъщност има ли резерви, откъде според вас могат да дойдат те? Актуализацията на бюджета на здравната каса ли е единственото решение?
Божидар Данев: Временно решение е. Безспорно, здравната система е една система, в която ние наливаме средства, както е изразът: „че ги наливаме в пясъка без реформа“. Т.е. първо трябва да налее малко пари, че да се обслужват българските граждани, но след това трябва да се отиде към радикални реформи в здравната система. И ние сме давали такива предложения – представяли сме ги и в писмен вид и на правителство, и на членове на парламента, и на хора от здравата каса. Нашите предложения предвиждат да се следи целият състав на здравната система.
Водещ: Предупредихте за радикални действия, ако политиците не се вслушат във вашата декларация и в исканията ви. Казахте, че присъдата се пише в момента, може ли да кажете и повече конкретика?
Божидар Данев: Трудно мога да ви кажа, не защото нямаме такива подготвени решения, ние имаме подготвени решения, разсъждаваме за детайлите и системите, но сме казали, че на този етап няма да ги обявяваме, за да видим поведението на т. нар. „политици“. Политиците не изпълняват конституционните изисквания. На практика, те ни откраднаха държавата. Ние искаме, ако трябва тази държава да се конституира наново, защото не може хората да очакват от тези парламентаристи, от тези политически партии, да работят, да им плащат съответните партийни субсидии, да им плащат съответните заплати и от тях да няма никакви резултати – да напускат парламента и да има непрекъснати битки и борби на дребно, което изнервя и обществото. Връх на всичко беше банковата криза – псевдокриза, която предизвикаха политиците и с непрекъснатите си говорения, че системата, че държавата фалира, че трябва да се взимат милиарди назаем, което изнерви докрай обществото.
Водещ: Смятате ли, че приоритетен към този момент за страната ни е въпросът, свързан с българския еврокомисар?
Божидар Данев: Това е детайл. Всички говорят, че президентът има всички права и пълномощия да назначи служебното правителство, същите пълномощия има министър-председателят да определи кой е еврокомисарят.
Водещ: Т. е. не трябва да се губи толкова политическа енергия?
Божидар Данев: Естествено. Важното е в момента да преговаряме. Знаете, че в момента е ключов момент, в който се преговаря за програмата до 2020 година – за структурните фондове. Какво България ще получи, какви са програмите, по които ще се работи, какви ще бъдат тези програми, как ще бъде финансирането? Това е ключовият момент. Ние се занимаваме кой да бъде физическото лице. Физическото лице винаги е претопено в 28-бройния състав на Европейската комисия. И обикновено, както знаете на България се дава комисия, която е без особено значение. Именно поради тези политически боричкания, България няма авторитета в тази организация, фактически в това европейско семейство, именно поради поведението на нашите политици.
Водещ: По отношение служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен от президента, какви са вашите очаквания?
Божидар Данев: Ние искаме и среща с президента. Този кабинет да бъде еднакво отдалечен и от партиите, и от кабинета на президента, и от лобистките кръгове – корпоративните и лобистки кръгове, които знаем по един или друг начин се прикачват към партиите, за да могат по един не коректен начин да се използва търговията с влияние.
Водещ: Добре оставаме в очакване до 5 август, за да видим каква ще бъде реакцията на политиците. Божидар Данев: Ние ще чакаме още тази седмица те да започнат да се събират и да разсъждават по тези въпроси. И ние ще следим внимателно тяхното поведение, защото, когато дойде 5 август вече ще бъде късно.
Росица АНГЕЛОВА

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.