Нужен ли е ремонт на бюджета?

Божидар Данев – изпълнителен председател на Българска стопанска камара; Константин Тренчев – президент на КТ „Подкрепа”, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия

Водещ: Спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество се проведе вчера по повод актуализацията на „Бюджет 2013”. Всъщност толкова спешно заседание, че материалите по него пристигнаха едва 1 час и 28 минути преди началото на заседанието.
Водеща: Какъв ще е ефектът от актуализирането на бюджета, така нареченият бюджет „Дянков” става ли по-добър с мерките и новостите, които се предлагат сега? Добро утро казвам сега на Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара…
Божидар Данев: Добро утро.
Водеща: … и на президента на „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.
Константин Тренчев: Добро утро.
Водещ: Здравейте.
Божидар Данев: Корекцията е изпълнителен председател.
Водеща: Изпълнителен председател на Българската стопанска камара.
Водещ: От „Подкрепа” обявихте тристранката за нелегитимна. Това ще попречи ли според вас на кабинета, без синдикатите и работодателите да са участвали в каквото и да било обсъждане реално, да си направят актуализацията и да се изтегли заем от 1 милиард?
Константин Тренчев: Като уточнение на вашите думи, искам да кажа, че беше направен опит за свикване, а не свикване на Тристранен съвет, и ние казахме, че той е нелегитимен, тъй като не присъства едната страна. Техните мотиви те ще си ги изложат. Второто, което възразихме, е, че такъв сериозен документ – все пак, вижте, това е нещо доста обемисто, пълно е с числа.
Водеща: Това ли са документите, които в 10.28 часа, примерно, са ви изпратили?
Константин Тренчев: Да, в 10.02 часа.
Водещ: В 10.02, в 11.30 часа – заседание.
Константин Тренчев: Считаме, че ако искат от нас адекватен отговор, все пак, на нас ни трябва време. По правилник, извънредно заседание – три дни преди това трябва да изпратят материалите. Тоест видяхме се, разменихме няколко думи, казахме им тези неща. Те бяха наясно, че наистина това заседание не може да се брои за редовно, но казаха, че все пак, тъй като много бързат и че след час и нещо започва Министерският съвет извънредно по този въпрос, все пак те правят опит да го проведат.
Водещ: Две седмици се говори за актуализация.
Константин Тренчев: Аз разгледах метариалите малко постфактум и виждам, че съгласувателната процедура защо трябва различните ведомства да отговорят са отговорили някои на 17, някои на 18, някои на 19 този месец. Но наистина подобно отношение не можем да възприемем, просто защото трябва да се уважаваме взаимно и ако искаме сериозно отношение трябва всички да го проявяват.
Водеща: Г-н Данев, вие не присъствахте, защото вие по принцип бойкотирате тристранката и чакате в „Държавен вестник” да излезе, че е отменен Закона „Яне Янев” нали така?
Божидар Данев: Да, да бъдат изменени текстове, не целия закон, определени текстове да бъдат изменени. Но аз искам да кажа това е стил на управление на всички правителства. Когато се разглежда бюджетът винаги се внася два или три дни предварително. Този път е наистина по-екстремен случая и трябва да ви кажа, че никога не са се съобразявали с нашето мнение. Ние сме като че ли начин за или демагогия или индулгенция, че се разглежда от т.нар. социални партньори. Аз не си спомням, когато например предният бюджет разглеждахме на г-н Дянков бюджета за 2013г., ние бяхме силно критично заедно с „Подкрепа” и преведохме редица доказателства и мотивация защо този бюджет няма да се изпълни и не е възможно да бъде изпълнен. Разбира се, отговорът беше никакъв, нулев отговор, след което беше приет този бюджет за нас, който сега се коригира. И ако гледате внимателно опорите на бюджета, да го наречем бюджета „Дянков” да не отиваме в други имена да вдигаме топката, тъй като вчера имаше много сериозни изказвания от определени политически лица почиваше на шест опори. Едната опора беше ръст на БВП с 1,9, в момента имаме ръст с 0,4 на сто. Втората опора беше нарастване на потреблението, няма нарастване на потреблението, имаме нарастване на потребление само на правителството и на публичните разходи, нарастване на вноса, за да има повече ДДС – няма нарастване на вноса, намаление на износа – напротив, износът расте и ДДС-то трябва да се връща. И нещо, което е много съществено беше предвидена инфлация 3,4 на сто, инфлацията носи по-големи доходи за бюджета, защото цените като растат, ДДС растем съответно акцизи растат и всичко това нараства. В момента имаме дефлация минус 1,1 от началото на годината, т.е. всички опори на бюджета на г-н Дянков рухнаха. Тоест ние нямаме бюджет, който може да се изпълни в този вид и този бюджет трябва да се коригира, да не говорим, че все пак има една нова програма и тази програма трябва да бъде защитена със съответните средства.
Водещаа: Д-р Тренчев, можеше ли да не се актуализира бюджетът?
Константин Тренчев: Аз не се имам компетентен в сферата на финансите, за да го кажа, това трябва да го кажат експертите, нашите експерти от наша гледна точка. Аз не се съмнявам, че Дянков е оставил пълен погром. Начина, обаче по който това се представя на хората, някак си ме кара да мисля, че е политически незряло. Говореше се, че ще се актуализира бюджета още преди да се сформира правителството, което беше един намек, че старият бюджет е идиотски, но начина, по който стана е твърде далеч.
Водещ: Това е въпросът – вие разбрахте ли защо се налага тази актуализация на бюджета, понеже вчера едни от най-големите икономисти не можаха да ни обяснят?
Константин Тренчев: Нямаше и такова време за обяснение.
Водеща: Г-н Данев обясни доста по-добре, отколкото правителството току-що.
Константин Тренчев: Това, което ми прави впечатление без да съм специалист е, че като чели липсват очертани политики с тази корекция. Явно държавата не върви. Искам от вашия екран да кажа, че тепърва предстои голямата катастрофа. В енергетиката нещата са ужасяващи. Вчера ми се обадиха, че вероятно ТЕЦ-Варна ще бъде затворен, не искам да плаша варненци, там са 500 души, оставаме без върхова централа, целият софийски басейн мините също са към затваряне. В енергетиката става нещо страшно, енергетиката, г-н работодателят ще се съгласи, рухне ли тя ще повлече и това, което работи.
Водещ: Нали осъзнавате, че говорите наистина за дестабилизация на държавата, ако такова нещо се случи?
Константин Тренчев: Тя е в една икономическа дестабилизация, даже дестабилизация мисля, че е вече доста меко понятие, тя няма как и да не доведе до много други тежки промени, но нашата тема е следната, че трябва да се сменят правилата в държавата, иначе ако сменим само актьорите същата песен ще се играе, тя вече е втръснала на хората 23 години.
Водещ: Смяна на Конституцията например?
Константин Тренчев: Тя поне очертава основните правила, знам че е трудно. Тя беше направена така че да се смени много трудно, но се налага и помнете ми думата, ще стигнем до този вариант.
Водещ: Г-н Данев, да чуете какво мислят представителите на малкия и среден бизнес по повод държавните пари, след което ще ви помоля за коментар.
Репортер: Кирил е един от многото граждани на малкия семеен бизнес. От години има сергия, на която продава дрехи и от години едва успява да покрие разходите си и да издържа семейството си. Такова е положението на почти всички дребни търговци у нас.
Гражданин: Знаете, че всяко семейство, когато си прави бюджета си прави разчет. Разликата е тази, че семейството е за един много продължителен период от време, докато правителствата са за по-кратък период. Бизнес е когато друг ти работи, а когато си работиш само това е надмогване на разходите.
Гражданка: А как се връща след този един милиард колко стават 5-6 милиарда? Откъде, след като повечето хора са безработни, кой ще го плаща?
Гражданин: Аз съм целия в заеми, на 60 години съм, нищо не искам. Така че заемът не е начинът.
Гражданка: После нали се сещате, че всичко от нашия джоб ще излезе.
Гражданин: Те са ги изхарчили, за да искат наново.
Гражданка: Стига толкова. Просто хората живеят в мизерия. Майка ми взима 160 лева пенсия, аз 40 години трудов стаж имам, със 150 лева бях сега ми увеличиха с 14 лева. Може ли да се живее?
Гражданка: Дали ще го живеем този живот по-добре?
Гражданка: Дано да е добре.
Гражданин: Всички са все едни ни същи крадци и лъжци, това е положението.

Водеща: Сега като изключим констатациите, въпросът, който този репортаж поставя е доколко това, което днес ни предоставя правителството, г-н Данев е разумен отговор на реалните проблеми?
Божидар Данев: Важното е съществено да има контрол на разходите, като досега нямаше такъв контрол на разходите на бюджета, на публичните разходи. Вие добре знаете, че почти 90 на сто са самите поръчки. Знаем, че в тях има корупция – това са публичните разходи. Малкият и средният бизнес беше смачкан в тези 3,5-4 години. Не знам дали знаете, че 49 на сто от българските предприятия имат нула заети, само собствениците им са останали на работа. Така че не може, когато една държава не произвежда, когато няма добавена стойност хората да имат доходи. За да могат да имат хората доходи икономиката трябва да започне да работи. Да се върнем парк към бюджета, защото се връщаме към стари проблеми.
Константин Тренчев: Дянков се опита да напълни бюджета с фолк певици, с футболисти и т.н.
Божидар Данев: Същественото, което е този бюджет да не се харчи за социални разходи, този бюджет да стане като превантивна мярка и евентуално, тъй като ние не знаем оттук нататък как ще се изпълнява заема, той трябва да бъде буфер в следващите няколко месеца какво би станало, ако продължаваме неизпълнението на БВП той е на това ниво. Ако продължаваме да имаме дефлация, т.е. говорим за бъдещи евентуални подобни спасявания, които трябва да има. Освен това не забравяйте изплуваха и 160 милиона договори, които са подписани от предходното правителство на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на правосъдието, забележете на здравеопазването, т.е. държавата трябва да има буфер. Освен това както знаете фискалния резерв спадна от 8 милиарда на 4,5 милиарда, сега пак се окачва към 5 и нещо. Сега ще дойде плащане от 800 милиона, които бяха взети от предходното правителство февруари месец, за да се плати за фермерите, така че трябва да има налични средства, които да бъдат буфер при евентуални сътресения в икономиката. Така че аз не виждам нищо драматично, освен това което, казват хората, може би не са информирани достатъчно добре. България има един от най-ниските дългове в Европа около 14,5-15,5 в зависимост от флуктуациите на този дълг. Само бих казал три страни са на подобно ниво Естония и Люксембург, една Франция има над 100% от БВП, една Италия 130 на сто, една Германия има към 90 и няколко процента. Но България има друг голям негатив, за което господинът, който говореше спомена косвено. В България задължението на корпоративния бизнес, на реалния бизнес 220% от БВП – подобен феномен няма в нито една европейска страна. Тоест всички негативи от икономическата криза държавата с лекота ги прехвърли върху бизнеса затова няма и работни места, затова се съкратиха 400 000 работни места, затова няма доходи, затова извинете с подобни малки и средни предприятия ще правим икономика. Това ли е българската икономика? Това е, извинете това ли е пазарната икономика, това ли са високо-технологичните производни.
Водеща: Не, но и те имат право да съществуват и да работят и да се борят за хляба си.
Божидар Данев: Хората са принудени да правят това. Това не е пътят на развитие. Ако искаме в България да има доходи трябва да бъде друга системата на управление, друг трябва да бъде начинът на покана, а ние трябва да правим съответния поклон пред чуждестранните инвеститори, които идват тук да инвестират и да носят нови технологии, за да може да ги привличаме, са ние гоним и българските инвеститори. Само миналата година не знам дали знаете, че са 60 на сто са повече изнесени капитали от България в съседни страни.
Водещ: Д-р Тренчев, само на финала, понеже междувременно на фона на това, за което говорите се оказа, вчера икономистът Чавдар Николов ни каза, че държавата много набързо е разплатила едни 400 милиона лева ДДС и има подозрение, че „властта се осребрява”, цитирам по този начин, да не би и затова да ни е нужен заем?
Константин Тренчев: Аз ви казах, че не мога да се впусна в тематика без първо да знам фактите и без да имам компетентно мнение, което да ме подпре на нашите икономисти. Но този казус, който питате може много лесно да се разреши като се вземе справка от НАП да се види кой на кого е връщал.
Божидар Данев: Властта по друг начин се осребрява, извинявайте, г-н Тренчев може да ви каже. Защо не видите списъка кой притежава соларите в България?
Константин Тренчев: Според нашите миньори, искам да кажа нещо, което може би ще слепне ушите на доста хора, около 140 депутати са ангажирани със соларните паркове по един или друг начин.
Водеща: 160 даже.
Божидар Данев: Ето ви как изтича националния доход и къде отива националния доход, а не чрез ДДС-то и това което вие говорите.
Константин Тренчев: Ние спираме сега тежките централи – спри-пусни, спри-пусни, което е нещо безкрайно трудно докато никой не смее да си помисли, че трябва да наруши хубави договори, солари, перки и т.н.
Божидар Данев: По-префинени са начините за изтичане на национални доходи, в никакъв случай не са по този начина, както смята директно, както смята.
Водеща: Не са вафла, която да откраднеш от рафта в магазина, има си други начини.
Божидар Данев: Бюджетни пари много трудно се харчат, контролът е по-сериозен директни бюджетни пари. Така че подобно говорения са или политически говорения или на хора, които не познават бюджетната дисциплина и бюджетната политика.
Водещ: Благодарим и за този разговор.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.