Дянков не е внесъл стотици милиони в здравната система

в. Преса, 20.03.2014 г.

В сравнение с БВП рязко намаляват данъчните приходи, което не се наблюдава в нито една европейска страна. Това заяви днес председателят на УС на БСК Божидар Данев на дискусия за данъчните измами съвместно с ЦППКОП (Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност). Сривът в 2009-2010 г. е срив на данъчните приходи. Към 2012 г. 48% е по-малко събираемостта на данък печалба, 21% на събираемостта на ДДС, 15% на осигурителните вноски. Огромното отклонение е точен индикатор за ръст на сивата икономика, независимо от някои структурни промени. Това са занижени данни, тоест действителният ръст на сивата икономика е много по-голям. БВП е нараснал с 29% за периода. Средната работна заплата е нараснала с 80%, само 8% по-малко заети. МРЗ е нараснала с 61%, акцизите на горивата от 12 до 30%, тоест всички компоненти на данъчните обеми са драстично изменени, а всъщност ние събираме по-малко“, подчерта Данев.

Той добави, че здравните осигуровки са изменени с 33% ставката. Тоест увеличаването на ставките не води до приходи. „На социалните осигуровки е изменена с 25% ставката. Да не говорим, че примерно минималният осигурителен доход е нараснал с 80% за периода. Ние говорим за коренно погрешна политика на хората, които определят данъчното ни законодателство, които се мъчат чрез косвени и чрез преки изменения на параметрите да увеличат събираемостта, вместо да насочат усилията си как да увеличим тази събираемост, там където е възможно, категоричен е Данев. И това са реални данни“, подчерта Данев.

„Той допълни, че в резултат на това ръстът на сивата икономика е 0,1% през 2007-2008 г., 2,6% през 2008-2009 г., 5,1% през 2009-2010 г. и като че ли се забелязва една стабилизация, но тя е фалшива. Защото в това време рязко са изменени параметрите, по които се изменя данъчното облагане. Тоест държавата ни потъва все повече в сивия сектор“, каза Данев. Номиналният ефект, силно принизен от сивата икономика е 12,4 млрд. лева за периода – избегнати данъчни плащания. „Изводите, според Данев, са, че ръстът на сивата икономика е свързан преди всичко с неразумната данъчно-осигурителна политика и невъзможността на данъчната администрация да се справи със събираемостта. 1,2 млн. души не плащат здравни осигуровки. Какво правим? Защо ги обслужваме, кой плаща?“, попита Данев.

Държавата като данъчно задължено лице също не си спазва законовите изисквания, няма законови предписания какво става, когато държавата не си спазва законовите задължения. „Г-н Симеон Дянков не е внасял здравните осигуровки съгласно законодателството 4 години подред. Има ли санкция? Стотици милиони Дянков не е внесъл в здравноосигурителната система, освен одържавяването на парите. В законите няма никъде санкция какво става с държавните органи или общинските, когато не си спазват законодателните задължения и нито Сметната палата, никой не може да им наложи санкции. Това са някакви празни записи в законите, парламентарен контрол. Виждате го какъв е парламентарният контрол“, заяви Данев. Той отправи остра критика и към данъчната администрация.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.