Божидар Данев и Димитър Манолов за това възможна ли е минимална работна заплата от 400 евро

Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК; Димитър Манолов – вицепрезидент на КТ „Подкрепа”, в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия

Водеща: Възможно ли е на територията на Европейския съюз, част от който е и България, минималната работна заплата да бъде около 800 лева. Пак повтарям – минимална работна заплата: 800 лева. Това не го обещава Волен Сидеров, макар че той подобни неща обещаваше по време на предизборната кампания, а е разговор, който се води на територията на Европейския съюз, включително и в Европарламента. Дали обаче е възможно това?
Водещ: Представяме ви гостите. Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара (БСК), и Димитър Манолов – вицепрезидент на „Подкрепа”. Добро утро и добре дошли.
Димитър Манолов: Добро утро.
Божидар Данев: Изпълнителен председател.
Водещ: Добре.
Водеща: Може ли с „да” и „не” да кажете възможно ли е ей сега, от тази година или от следващата, след като се сформира новият Европарламент и да бъде наложена такава директива, ние да изпълним такива изисквания?
Божидар Данев: Всичко е възможно, но на каква цена? Възможно е да се вдигне толкова заплатата – на 800 лева, но това означава да руйнираме българската икономика. Ако гледате внимателно последното развитие в Европейския съюз, страните с висока конкурентноспособност изсмукват другите страни – каквато е Германия, например, която расте със сериозни темпове, за разлика от една Италия, от една Франция, една Холандия, дори една Великобритания. Тъй като българската икономика не е конкурентноспособна, всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, до затваряне на предприятия, до сериозна безработица.
Водещ: Сигурен ли сте?
Божидар Данев: Абсолютно сигурен. Това са законите на икономиката и това са абсолютни истини.
Водеща: Тоест ако утре излезе някой и каже: „Всяко едно предприятие, всеки един работодател – минималната работна заплата, тая, на която да се осигурява минималният осигурителен доход да бъде 800 лева”, какво ще стане? Дайте прогноза за различни отрасли, за средния бизнес, за едрия бизнес.
Божидар Данев: Веднага мога да кажа. Първо, веднага затварят всички малки хотели, затварят всички малки магазини, малкият бизнес, което означава, че една огромна армия безработни излиза на улицата. Постепенно се пренася част от бизнеса в други страни, където заплащането е по-ниско…
Водеща: И то ще трябва да е извън Европейския съюз в случая.
Божидар Данев: Извън Европейския съюз, разбира се, или се пренася в Европейския съюз, тъй като ние в момента сме конкурентноспособни с това, но не сме конкурентноспособни с транспортна логистика. България е физически откъсната от Европейския съюз, т.е. това са допълнителни разходи за бизнеса. България няма условията. В България има една нестабилна политическа обстановка, като точно отражение на тази политическа неопределеност е в лихвите на нашите кредити.
Водещ: Ще стане дума за това.
Божидар Данев: И зависимо от финансовата стабилност, в България цената на кредита е много висока поради…
Водещ: Ще стане дума за това, за цената на кредита. Преди това – същият въпрос…
Божидар Данев: Разбира се, да. Така че това са икономически абсурди. Някои ги споделят с голяма лекота, тъй като задоволяват политическото си его.
Водещ: Да кажем, че това не тръгва от тук. И г-н Манолов ще коментира.
Димитър Манолов: Нека малко да внесем яснота в този разговор, защото ние си говорим за различни работи. Аз мога също толкова убедително да изложа обратните съждения на г-н Данев, защото ние с него този безсмислен разговор го водим вече повече от 20 години. Той говори това, аз мога да кажа обратното – говоря за минимална работна заплата. Разговорът не е този. В Европейския съюз не се подготвя такова нещо.
Водещ: Обяснете, каква е идеята и от кого тръгва?
Димитър Манолов: В Европейския съюз се води дебат за въвеждане на минимален базов доход, който е извън заплатите, извън социалното подпомагане, извън пенсиите, извън всичко останало. Идеята на въвеждането на безусловен базов доход е да бъде затворена все по-разширяващата се празнина между най-бедни и най-богати, да се намали социалното неравенство и ред други такива неща. А дали ще стане е съвсем друг въпрос. Какъв е смисълът от такова нещо в България и какви биха били влиянията му пък е трети въпрос. Още е много отворена тази тема. Разбира се, че в България, колкото и да не ми отива да го кажа, в момента минимална работна заплата от 400 евро е невъзможна. Но европейският дебат е съвсем друг. Тя е възможна, ако хлябът стане 2 лева – тогава вече е ОК, но мисля, че никой от нас не иска подобно нещо.
Водещ: Чета, че синдикатите призовават…
Божидар Данев: То по-скоро не е 2 лева, а 2 евро – просто добрият хляб е 2 евро.
Водещ: Чета, че синдикатите обаче призовават българи да участват в линк за гласуване на един сайт…
Димитър Манолов: КТ „Подкрепа” не призовава никого към подобно нещо.
Водещ: А КНСБ призовава?
Димитър Манолов: За КНСБ аз не мога да нося отговорност.
Божидар Данев: Инициатори на подобна идея, както спомена г-н Манолов, са определени кръгове в Икономическия и Социален съвет – хора, които са доста, аз бих казал, настроени дори анархистично.
Димитър Манолов: Не, не, истината е, че…
Божидар Данев: Това е голямата истина.
Димитър Манолов: Истината е, че в България идеята беше презентирана от президента на Европейския икономически социален комитет, който беше председател на групата на работодателите. Тоест там има някакво становище, което е гласувано, което ще тръгне по своя път.
Божидар Данев: Не е гласувано, има остра реакция на работодателите.
Димитър Манолов: Е гласувано е, в крайна сметка то получи мнозинство. Има, разбира се.
Божидар Данев: Има доста остра реакция на всички работодателски съюзи, като започнете /…/
Димитър Манолов: Не, не, нека да не влизаме в такива детайли. Има някакво становище, гласувано е – каква ще бъде неговата съдба е съвсем различно нещо. За мен по-важно е да говорим какво ще стане в България.
Божидар Данев: Да говорим истини, г-н Манолов…
Водеща: Ама защо му е на един германски работодател да казва: „Не, не искам такава минимална работна заплата”, при условие, че и в Германия…
Димитър Манолов: Не, не, не е минимална работна заплата. Не става дума за минимална работна заплата, нека да сме наясно.
Божидар Данев: Базов доход.
Водеща: Добре.
Димитър Манолов: Става дума за нещо, което е между социалното подпомагане и минималната работна заплата, за едно такова плащане.
Водеща: Обяснете го този инструмент, какъв е този инструмент между…
Димитър Манолов: Ето това е, че никой не го знае. Това е. Нека да кажа. Проблемът е философски. Човечеството трябва да има отговор на въпроса накъде след растежа, защото в момента човечеството произвежда няколко пъти повече, отколкото потребява. Другото отива в нещо, за да се върти отново този растеж, да се трупат някакви печалби и т.н. – нещо, което не може да продължи до безконечност, не само според мен, а също и според много други хора. Това, което в момента се предлага, е някакъв отговор на този въпрос. Дали това е отговорът или не – аз не се наемам да кажа, но според мен за България това не е отговор.
Водеща: Откъде биха дошли тези пари, дори когато става въпрос за социални помощи.
Димитър Манолов: В това становище пише, че ще се създаде европейски фонд, който да финансира това нещо.
Водещ: А реалистично ли е?
Водеща: И всички, дори и неработещи в България например… Или какво?
Димитър Манолов: Не мога да кажа дали е реалистично или не, аз ви казвам, че според мен за България това нещо не върши работа. Защо? Защото в България има една съвсем не малка прослойка български граждани, които вече в рамките на две поколения са възпитани в това, че не се работи, че ти живееш без да работиш, че държавата те подпомага, държавата те издържа и т.н.
Водещ: Все ще оживееш някак си и без да работиш.
Димитър Манолов: И една такава мярка в никакъв случай няма да проработи в полза на обществото, а обратното – тя ще насърчава тези хора, които биват възпитавани в това, че в България не се работи. Това не харесвам аз в идеята. Вероятно в Белгия, Германия, Швейцария – Господ знае къде, където хората от малки, откогато се родят, биват научавани да работят, да се трудят, че от това зависи тяхното съществуване, от това зависи развитието на обществото, сигурно тази идея има смисъл да запълни празнината, т.е. да редуцира броя на работещите бедни.
Водеща: Където сигурно и ножицата не е толкова широко разтворена.
Димитър Манолов: Където и ножицата не е толкова. Но за държави като България, съвсем логично е…
Водещ: Да кажем само един технически детайл – че до 14 януари е обявено, че ако се съберат поне 1 милион подписа в най-малко седем страни…
Димитър Манолов: Те ще се съберат.
Водещ: … тогава ще влезе за обсъждане в Еврокомисията и Европарламента това предложение.
Божидар Данев: Това е първо предложение на Икономическия и социалния комитет. Поне моята памет от последните десет години казва, че твърде скромен е броят на тези предложения, които са приемане нагоре от Съвета на Европа. Тоест това е един политически нарцисизъм на определена група хора, които се борят…
Димитър Манолов:
Водеща: Това да го сложим в контекста на евроизборите ли?
Божидар Данев: … евентуално да бъдат номинирани за кандидати за Европарламента. Това е истината. Това са личностни изяви на определена група хора и тъй като съществува определено настроение на популизъм и в самия Икономически и социален комитет, това се гласува, разбира се. Много красиво е всички да получаваме… Ако кажете утре примерно да гласуваме всички граждани да намалим всички данъци с 50 на сто, всички пак ще гласуват.
Водещ: Ще се приеме добре.
Божидар Данев: Ще се приеме добре, разбира се. Или всички да получават всяка година… да вдигнем детските надбавки, равни на минималната работна заплата, което също е чудесно. Всичко е чудесно, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Така че такива футуристични виждания, които са сайънс фикшън, някаква научна история, или по-скоро политически фикшън, са далеч от възможното подобно нещо.
Димитър Манолов: Аз споделям това, че тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие. Следователно съм склонен да мисля, че стои нещо друго зад това. Не споделям оценките за нарцисизъм, понеже произходът…
Водеща: А какво? Давайте, разсъждавайте.
Димитър Манолов: … личностният произход на идеята ни е известен…
Водеща: Идват евроизбори и хубаво е да бъдат ограничени избирателите…
Димитър Манолов: … и няма причини да се визират тия хора в нарцисизъм.
Божидар Данев: Ние познаваме тия хора, познаваме колегите, ние ги познаваме.
Димитър Манолов: Не споделям точно тази оценка. Във всеки случай трябва да има отговор на въпроса „Накъде след растежа?”, защото човечеството не може да понесе това. За мен това предложение не е отговор на този въпрос. Някакъв друг трябва да е. В момента, в който ги говоря тези неща, аз съзнавам какво мога да си навлека на главата…
Божидар Данев: Не, отговор има накъде след растежа…
Димитър Манолов: … и понеже не съм се притеснявал от тези неща никога, ви казвам, че за мен това не е отговор на въпроса „Накъде след растежа?”.
Водещ: Добре, да се върнем на територията на страната. Четох изказване на Корнелия Нинова, че 90% от обещанията вече са изпълнени – говоря от страна на това управление. И е даден пример по отношение на безработицата. За третото тримесечие на 2013 г. имаме 47 000 нови работни места. Не е възможно от май до ноември да се разкрият 250 000 работни места, защото пък такова беше предизборното обещание. Как коментирате ситуацията с безработицата?
Водеща: И такава ли е реалността?
Водещ: Откривате се вече наистина.
Водеща: Какво казват синдикатите, какво казват работодателите?
Димитър Манолов: Проблемът в България не е с безработицата. Безработицата в България е на нивата на Европейския съюз.
Водещ: Малко по-висока.
Димитър Манолов: Проблемът в България е с ниската заетост. Това е големият проблем, защото безработен е този човек, който иска да работи, който някога е работил, който си търси работа, който е квалифициран. Тези хора не са проблем. Проблем са хората, които не си търсят работа, не са квалифицирани и не искат да работят. Ниската заетост е проблем, а не високата безработица.
Водеща: Какъв процент са тези хора от хората в трудоспособна възраст – тези незаетите?
Димитър Манолов: О, не са никак малко, ако ще ги мерим с аршините на Европейския съюз.
Божидар Данев: /…/ може да ви кажа – обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, тъй наречените обезкуражени, за които говори г-н Манолов. 7,8 и 12,6 – говорим за около 19,8 – тези, които са премерени.
Водещ: Общо колко хора не работят?
Божидар Данев: Драмата е друга. България в момента преживява освен излизане от кризата, оттласкване от дъното, преживява и едно преструктуриране на икономиката. За голямо съжаление, по време на икономическия бум, който беше до 2008 г., имаше работа за нискоквалифицирана работна ръка. В момента тази работа я няма и няма да я има, което означава преструктуриране на българската икономика.
Димитър Манолов: Защото /…/
Водеща: Строителството вече не е в такъв бум.
Божидар Данев: Тоест веднъж ние трябва да излезем от кризата, второ – трябва да преструктурираме българската икономика. За да открием работни места за устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. В България в момента няма инвестиции, защото няма политическо спокойствие, защото няма перспектива, не е ясна, няма справедливост и поради това в България няма инвестиции. Докато не тръгнат инвестициите, ние не можем да решим…
Водещ: Обяснете го по-практично. Един инвеститор стои и какво гледа, задавайки си въпроса къде да построи предприятие?
Божидар Данев: Мога да ви кажа три неща, за да може… Той не знае каква е политическата перспектива, тъй като политиците диктуват донякъде икономиката. Политиците диктуват цената на енергията, той не знае как ще бъде утре цената на енергията, за да може да инвестира.
Водещ: Диктуват я в някакви параметри все пак.
Божидар Данев: О, в какви параметри я диктува?
Водещ: Малки.
Божидар Данев: Диктува я една седмица преди да изменят цената. Или следващото нещо – или прехвърлят, да кажем… Веднага ще ви кажа. България е една финансово стабилна страна, в сравнение с една Гърция например. Защо в България цената на кредита е по-висока?
Водещ: Защо?
Водеща: Защо?
Божидар Данев: Защото имаме политическа неопределеност. Ние не знаем утре какво ще решат политиците.
Водещ: Не е ли навсякъде така, особено примерът с Гърция?
Божидар Данев: Не е така.
Водеща: Цената на кредита е по-висока не от последните шест месеца, тя е по-висока от миналата и по-миналата година.
Божидар Данев: Ама тя е /…/ целия този период, аз не говоря от последните няколко месеца. При нас непрекъснатата политическа неопределеност създава тези условия. Това е политическият риск. Забележете, че политическият риск беше причината да намалят с определен, разбира се минимално, кредитния рейтинг на България. Това е в основата. Когато няма спокойствие… Парите искат спокойствие. Когато парите не виждат спокойствие, те бягат от страната. По този начин забележете как се увеличава дебалансът между инвестициите и спестяванията. Хората не вярват, че могат да спечелят, защото не знаят утре какво ще излезе – дали няма да закрият, както закриха предприятия за скрап по политическо решение; дали утре няма да сменят, както примерно… Правени са някои стъпки в областта на соларите, но хората инвестираха при определени условия. Сега тези условия се променят.
Водещ: С каква цел /…/ тези условия, е друга тема, казвате вие в очите на инвеститора.
Божидар Данев: Да, докато няма стабилност в икономическата и политическата среда, ние трудно можем да говорим за трайни и устойчиви работни места. Има инструменти. Аз донякъде споделям оптимизма на Корнелия Нинова – има определени инструменти. Ако например тези пари, които досега се разходваха, да ви кажа, без никаква ефективност за т.нар. временна заетост, всички тези квалификационни курсове, и бъдат насочени тези хора да постъпват на робата в бизнеса, а не в общините, да учат…
Водещ: Това не са ли работни места за метачка, докато свършат, и после – край?
Божидар Данев: Не е така. Ако те бъдат назначени в предприятията, те ще получат умения, професионални умения и определена квалификация. Те не получават никаква квалификация, напротив – тези хора се използват дори като политически инструмент първо да избират кмета, второ – кметът да може да ги води с рейсове някъде. Тоест това е основната цел на тези пари, които се бяха разходвали досега. Поне засега има едно обещание тези пари да се пренасочат, хората да бъдат назначавани на работа в предприятията, а не да метат по улиците и да бъдат с такава временна заетост, която няма контрол, няма технологична дисциплина, няма обучение.
Водещ: Колкото си измел – измел, и парите свършват.
Димитър Манолов: От друга страна, от икономическа гледна точка държавата да плаща, за да работи някой в предприятие, малко не е добре, малко излиза от стандартната, нормалната логика. Друг е въпросът какво изобщо е нормално в България. Истината е, че Европа, светът, в точа число и България, защото сме част от тази отворена икономика, навлиза в нов икономически цикъл и България през следващата година ще има растеж, въпреки политиците. Който, разбира се, политиците след това ще си препишат по здрава българска традиция, но България навлиза в икономически цикъл на растеж, който е въпреки политиците. Следователно ще се разкриват някакви работни места, друг е въпросът в какви дейности, защото аз тук споделям виждането на господин Божидар Данев и просто се чудя защо политиците не погледнат от друга страна на този проблем – не започнат да създават условия да насърчават определен тип производства, бизнеси и така нататък, които ще създават устойчиви работни места. Защото предишният цикъл, предишното надуване на балона ние го пропуснахме. Ние тогава си викаме „чуждестранни инвестиции”, но къде чуждестранни инвестиции – във финансови услуги, в строителство, в недвижими имоти и така нататък. Балонът се пукна и точно този тип балон той ще надува още 20 години, ако въобще някога може да бъде надут.
Водеща: Може ли държавата да се намеси, например при определяне на лихвите за кредити за средния бизнес?
Божидар Данев: Порочно…
Водеща: Може ли да се намеси, защото за пореден път констатираме, тук са най-високи лихвите, е как искате хората…
Димитър Манолов: По скоро не може и не бива.
Божидар Данев: И не бива да го прави това нещо, но да се върна на това, което предложи господин Манолов. Да, ние бихме могли да погледнем обаче и по друг начин – защо държавата плаща на тези хора, които ще отидат в предприятието; защо те отиват там необучени – те няма да имат тази ефективност на работа. Тоест те отиват в предприятията да се учат на професионални умения и знания и затова плаща работниците…
Водещ: Дайте пример за кое, в каква професия.
Божидар Данев: В много професии може да се вземат хора, които да работят в предприятията. В момента има глад за работна ръка в много сектори на икономиката.
Димитър Манолов: Аз казвам, че не бива държавата да плаща заплати. Държавата би могла…
Божидар Данев: А в никакъв случай не говорим, да, плаща за обучението, плаща за…
Водещ: Кои са най-търсените в момента, казахте „глад” – за какви специалисти?
Божидар Данев: В момента има определени положителни сигнали, например българският износ нараснал е с 3 на сто за предходната година, но 10 на сто е нараснал към европейските страни, за разлика към третите страна е намалял с около 9 на сто. Нараснал е, забележете преструктуриран е българският износ, повече машиностроене, повече изчислителна техника, повече IT технологии, които е съществено. В момента IT секторът, който има един много сериозен ръст, има глад за работна ръка и в момента те биха могли да поемат 2 пъти и половина повече поръчки, ако има хора, които са подготвени.
Водеща: IT секторът трябва ли обаче пред скоба да го извадим, там заплатите, които получат са конкурентни на тези, които са в ЕС? Защото е някакво изключение, защото там има заплати, които не получава останалият българин.
Божидар Данев: Нека да расте, повече хора, какво…
Водеща: Да, въпросът е, че там някакви процеси вървят, не е по логиката на българската икономика.
Божидар Данев: По тези стъпки върви машиностроенето. Машиностроенето върви с големи темпове, има сериозен ръст на износа. По същия път върви електропромишлеността. България изнася преди всичко, като че ли продукти за третия свят, а връзката с Европа, България изнася продукти с по-висока добавена стойност и произвеждани от работни места с по-добра квалификация. Това е пътят за развитие. Разбира се, когато оглеждаме тези неща, когато говорим за чуваемост тази чуваемост се подобрява, но тази чуваемост с подобрение малко е негативно, защото поради политическата нестабилност политиците се вслушват в някои предложение, които са драматични за българската икономика.
Водещ: Кое?
Водеща: Например?
Божидар Данев: Ще ви кажа, може би доста некрасиво е да го кажа, но например предложението с отлагането на плащането, връщането на част от минималните данъчни плащания до минималната работна заплата, което е. Което ще се отложи за една година, което във всички случаи е негативно действие в българската икономика и аз бих казал много простичко: дайте сега да видим колко са хората на минимална работна заплата и ще видите в края на годината как изведнъж ще се увеличи този брой, тъй като част от тези хора ще влязат в сивия сектор.
Димитър Манолов: И аз споделям мнението, че това е чудовищна глупост.
Божидар Данев: Вслушването по същия начин. Отиването към едно, бих казал, нормативно регулиране на цените на енергията, прехвърлянето на тежестите от бизнеса, натоварва се бизнесът за сметка на цената на битовото потребление, с което руйнираме три политики – политиката на ефективност, инвестиции в енергетиката, което са нормални неща и диверсификацията на енергийните…
Водещ: Това съзнават ли го или не?
Божидар Данев: За мен те го съзнават, но за мен това са…
Водеща: Или бизнесът може да е по-малко шумен от обикновения потребител на ток?
Божидар Данев: … панически мерки да задържиш вниманието не електората към себе си, това са /…/ електоратът…
Водещ: Тоест е опит за купуване на гласове с чужди пари, така ли?
Божидар Данев: Не с чужди пари…
Димитър Манолов: Аз не мисля, че е само това обаче.
Божидар Данев: … това е временно явление, което се надява, че след като икономиката тръгне, защото тя действително показва, че икономиката /…/ тогава нещата биха могли да се коригират като временни явления.
Димитър Манолов: Щеше да е не чак толкова лошо, ако беше само това и понеже такива грешки никога не се правят от глупост нещо изглежда ли ви много глупаво, то със сигурност идеята е да бъдат изкарани от него едни големи пари. Така че страх ме е, че не е толкова просто, не е простата идея да се покажеш пред електората и да му се харесаш, нещо друго има зад това. Има много приказки, които се приказват, но по-нататък сигурно във времето ще започват да се поизясняват нещата.
Водещ: Какво имате предвид?
Димитър Манолов: Рано е сега да се говори, по-нататък ще си приказваме пак.
Водещ: На финала един въпрос, свързан с хора, които си изработват, ходейки на работа почтено заплатите и отиват в корабостроителницата в Бургас и разбират, че незаконно са уволнени. Някакъв съвет можете ли да им дадете?
Димитър Манолов: Мога да им дам много съвети, но няма да е от телевизора, нека да се обърнат към нас, да отворят нашата страница, там има телефон за контакт, даваме безплатни консултации по тази тема със сигурност може да ги консултираме и да им кажем какво да правят.
Божидар Данев: Има едно много опасно явление у нас, което забелязвам, на което никой не обръща внимание, което е в икономиката. Фалират редица предприятия и не си изплащат кредитите към банките. Банките са /…/ тези кредити, но на практика той не може да продължава постоянно.
Водещ: Трупа се.
Божидар Данев: Трупа се и идва момент, когато може да заклати стабилната ни банкова система.
Водещ: Това не зависи ли от банката как си е преценила?
Божидар Данев: Това не зависи само от банката, зависи от средата, която е и включително от българското законодателство. Не може със стара дата да обявяваш фалити. Забележете, вече такива случаи говорим за стотици милиони, които всички тези загуби търпи банковата система. И банковата система ги търпи и за да може да ги компенсира тя вдига цената на кредита.
Водещ: Тя си ги избива от почтените, така ли?
Божидар Данев: От почтените, да. И фактически в това отношение никой никакво отношение, да сте чули политик да говори?
Водещ: Опрощаване.
Божидар Данев: Не опрощаване, но използвайки гънките на икономическата местност, те ползват и избягват плащанията като обявяват изкуствени фалити или…
Водещ: Ще зададем тези въпроси, когато имаме възможност на хора, които биха могли…
Божидар Данев: Но това е – никой не желае да говори по този въпрос и банките не желаят, защото и те до някъде имат определена вина в даването на тези кредити. Те държат огромни неизписани загуби, голяма част от банките.
Водещ: Плащат ги почтените, това казвате.
Божидар Данев: Да.
Димитър Манолов: То винаги е било така.
Водеща: Срещу високи кредити. Благодарим ви.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.