Европа на две скорости трудно ще се осъществи

Европа на две скорости трудно ще се осъществиСмятам, че Европа на две скорости трудно може да мине като нова конфигурация. Защото за всяка промяна в Лисабонския договор, а и не само в него, се изисква пълно единодушие в страните-членки на ЕС. Разбира се, говоренето за това продължава от най-високото ниво в Брюксел.

Г-н Юнкер представи т. нар. Бяла книга, в която се набелязват пет възможни пътя, по които ЕС да се развива занапред след Брекзита, там са залегнали и начините ЕС да оцелее. Нашата страна много рядко е случвала на добри политици и, за голямо съжаление, това е една от големите причини да сме в това състояние на икономиката и оттам – отражението върху благосъстоянието и доходите. Корелацията между икономика и социални проблеми е очевидна, надеждата е да изберем по-подготвени хора за властта, които да отстояват интересите на страната ни. А тези разговори предстоят…

Работодателските организации напоследък се срещаме по-често с политиците, които дават заявка за участие в управлението на държавата и постепенно излагаме нашите приоритети пред тях. И те стигат до тях. Ето, например, два от нашите приоритети, които излагаме от години, макар и част от политиците да си приписват авторство върху тях: отдавна твърдим, че когато веднъж пожелаеш да кандидатстваш за обществена поръчка, за инвестиционен проект или за каквото и да е друго, държавата трябва да извади всички необходими документи.

По-малко по-различен начин този принцип припознава и ДПС с тяхното предложение всички документи за инвестиционни инициативи да бъдат грижа на държавата, а евентуално, ако тя не ги осигури за определен период, то това да се приема за мълчаливо съгласие. Така че ние фокусираме усилия в дадено проблемно поле и накрая се стига до определен резултат. В тези кампании увличаме и обществото, вадим аргументи, убеждаваме, а накрая политиците си мислят, че те са измислили всичко това и ги включват в своите управленски програми.

Нашите редовни срещи с политиците в този предизборен период може да се тълкуват и като поредното им облъчване от нас, разбира се, отчитайки всички ползи за бизнеса и гражданите. Ако се върнем към фундаменталния ни проблем в страната – човешкият ресурс , той за нас е наистина номер едно.

Гигантски проблем е както за растежа на икономиката, така и за усвояването на инвестиции. Много инвеститори вече заобикалят България, защото няма човешки ресурс, който да усвои техните евентуални вложения тук. В тази връзка почти винаги се поставя въпросът за рязкото повишаване на заплащането за ценните ни кадри. Не забравяйте, обаче, че страната ни има БВП на глава от населението около 6200-6300 евро. В цяла Европа тази цифра е 6 пъти по-голяма, а в една Румъния – с 30% повече. Не може да се иска да има рязко повишаване на доходите в страна, която е бедна и не произвежда почти нищо.

А защо не произвежда – това е вече друг въпрос, тема на друг разговор. Но една от спънките ни е неясното управление на икономиката. Ако увеличим мащаба на проблема, ще забележим, че има изтичане на кадри също и от Западна Европа към САЩ, тъй като там икономиката е още по-развита от европейските й аналози.

Глобализацията слага своя отпечатък и тези явления са характерни при мобилността на човешките ресурси. Хубавото е, че в някои сектори на икономиката на България, в които се наблюдава високо заплащане на труда, има връщане на млади хора у нас. Защото страната ни има други предимства, в сравнение с развитите държави и отделните мегаполиси, включително и начинът на живот, който е по-спокоен и комфортен, а това се признава от много млади хора, учили и работили зад граница.

Виждаме, например, че в IT сектора почти нямаме износ на хора, дори напротив – наблюдаваме тяхното завръщане у нас. Там заплащането е високо, но говорим и за покупателната способност – със средствата, които получават у нас те могат да си купят много повече неща, отколкото с по-висока заплата, но получавана извън страната. Услугите, жилищата, дори забавленията – всичко е по-евтино у нас.

Ако се върнем назад във времето, може би, ще си дадем сметка, че България не беше подготвена за това шоково отваряне на европейските пазари, включително и на трудовия. Но се случи и продължава да се случва. Бизнесът има много грижи, но ако не се научи да бъде гъвкав и адаптивен, трудно ще оцелее в този сложен свят, който все повече засилва динамиката си през последните години.

БГНЕС

 

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Ivan Mitev каза:

    Европейският съюз (ЕС) страда, защото е с неправилно управление на своята парична система.
    Европейската комисия не зачита допусканата грешка и болезнените злини се уголемяват.
    Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати актуални загуби, защото не е с необходимата компетентност.
    Същественото за спасение на ЕС от актуални злини е прилагане на правилно управление на европейската парична система.
    Възможностите са:
    1) При запазено неправилно управление на европейската парична система – злините се уголемяват.
    2) За устойчив обществен просперитет в ЕС е необходимо правилно управление на европейската парична система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.