Главният прокурор ще се самосезира ли за скандала с продажбата на дюните край Несебър?

Скандалът с продажбата на дюните край Несебър има много по-дълбоки измерения от „играта“ с цените

Повече от очевидно е, че търговията (косвена или пряка) с държавни имоти продължава с неотслабваща сила. При това върху една сериозна спекулативно-корупционна вълна, която трябва максимално бързо да бъде укротена.

Последните новини, свързани с търговията с държавни имоти, би трябвало да се рзаглеждат в много по-голяма дълбочина. Става въпрос за сериозна спекулация, в която не участва само една институция, един министър, една организация, един човек. Спекулация, която е с много по-дълбоки следи от това, което се показва пред обществото.

Тук не говорим само за продажба на държавен имот при занижени цени и препродажбата му при висока норма на печалба в рамките на месец. При това в момент, когато е налице срив в търговията с имоти у нас. Аналогичен пример за неправомерно усвоени държавни имоти имаше в Банско. Примерите не са един или два.

Този проблем може лесно да бъде туширан с леко законодателно изменение, както и с промяна в наредбите на общинските съвети. Стига да има управленска воля!

Има най-малко две подходящи мерки, които следва да се предприемат:

  1. Да се забрани за период от 5 години промяната на предназначението на земята или препродажбата на държавни имоти, вкл. продажбата на дружествата, които са ги закупили, или разширяването на техния капитал.По този начин ще се блокира препродажбата на високи цени и, съответно – корупционният натиск върху администрацията ще бъде силно ограничен.
  2. Държавата би трябвало да си влезе във функциите и да национализира неправомерно придобитите или експлоатирани имоти, заедно с направените върху тях подобрения. След това да пристъпи към продажбата им по линията на фондовата борса или чрез търг. При тези условия няма никакъв проблем доскорошният ползвател на съответния имот да си го откупи, но вече при ясни, публични ценови и други условия.

По-същественият момент в последната известна на обществото измама, който засега никой не коментира, е високият коефициент на интензивност за застрояване (Кинт), даден предварително за въпросния имот. Този процес е също част от измамата. Високият Кинт предопределя и високата препродажна цена на имота. Това със сигурност е било известно предварително на заинтересованите лица. Така че, паралелно с нарушаването на еконормите и спекулативната препродажба, има още една допълнителна спекулация с определянето на висок Кинт. В тази спекулация са замесени няколко институции, съответно – не един и двама души, реализирани са няколко корупционни практики, т.е. можем да говорим за корупционна верига.

Впрочем, интересно е как официално обявената цена от 4 млн.лв. от спекулативната продажба (без да знаем реалната цена) е била разпределена по веригата от държавни служители, дали разрешение за подобна продажба?!

Не на последно място, възниква въпросът главният прокурор ще се самосезира ли, за да покаже недвусмислено, че институциите са на мястото си и отстояват обществения интерес.

*************

Коефициентът за „Интензивност на застрояване“ (Кинт) е съотношението между разгънатата застроена площ на всички сгради в парцела и площта на парцела. Дефиниция за това как се определя Кинт, е дадена в § 5, т. 18 и т. 19 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията. За плътността на застрояване има приети и одобрени норми. Максималната плътност на застрояване на терени в различни зони е:

  • в малки населени места – 50%;
  • в предимно жилищни зони – 40%;
  • в смесени жилищни зони – 60%;
  • комплексно в жилищни зони – от 17% до 40%;
  • в централни зони в големите градове – 100%.

Например: площта на парцела е 300 кв.м, а разгъната засроена площ (РЗП) е 860 кв.м. Тогава коефициентът за интензивност на застрояване е Кинт= 3.2 (860:300).

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.