Драмата ни е в липсата на работни места

inews, 03.04.2014 г.

„Липсата на работни места е огромният проблем на България.“. Това казва председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в интервю за БТА.

Според Данев изходът е в инвестиции и създаване на качествени и устойчиви работни места, а не в емиграцията.

„Нито едно правителство от началото на прехода досега не обръща внимание на факта, че в България масово се изнася национален доход, закриват се дейности с висока добавена стойност. Заради това доходите на българското население са ниски“, коментира той.

Според шефа на БСК се разчита твърде много на европейските фондове и това е проблем. „Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс“, изтъква той.

По думите му бизнесът е станал предпазлив и се е оттеглил от активно участие в икономиката заради големия политически риск. Според него на практика бизнесът изнася основния риск от цялата икономическа криза.

„Има масово бягство на работодатели от страната. Самият факт, че се закриват предприятия и търговски дружества, че 49% от предприятията в страната имат нула заети, е достатъчно красноречив“, посочва Божидар Данев.

БСК настоява за рязко намаление на таксите, защото според организацията сега бизнесът е притиснат с всякакви такси и данъци, които се променят непрогнозируемо. От БСК смятат още, че е необходимо да се върне европейската практика за търсене на отговорност на некоректни платци на ДДС.

„Единственото спасение за тежката индустрия е коопериране с големи производители в света“, прогнозира още Данев. Той подкрепя тезата в България да се произвежда до краен продукт, с гарантирана екологична защита.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.