Вдигането на съдебните такси убива конкуренцията

в. Преса, 10.04.2014 г.

В Българската стопанска камара сме категорично против вдигането на таксите за адвокатски услуги. Това е решение, което произлиза от тесносъсловнически интереси, без да отчита въздействието върху цялостната икономическа среда в страната, се казва в позиция на работодателската организация.

Ние сме изпратили писмо до заместник министър-председателя Даниела Бобева, в което протестираме срещу въвеждането на всякакви минимални цени за съсловни организации. Това на практика е лишаване на по-бедните хора от правосъдие, а също и на малкия и среден бизнес, който не може да плаща тези такси. На практика това е премахване на конкуренцията и блокира свободния пазар.

Ние сме против всички минимални такси, които се налагат от съсловни организации. Да не ги изброявам, но включваме и проектантите, които искат минимални такси за проектиране, има минимални такси в нотариусите и т. н.

БСК е категорично против всякакви непазарни подходи на съсловни организации. Ако вървим по тази логика, би трябвало и хлебарите да определят минимални цени на хляба, или производителите да определят минимални цени на пилешкото месо, на яйцата. Това е абсурд за една модерна икономика, която претендира, че е пазарна.

С вдигането на адвокатските такси може да бъде натоварена и държавата заради служебните защитници, за които тя плаща таксите. Но практиката показва, че държавата не се съобразява с подобни изисквания, тъй като те са за сметка на бюджета. Всички вреди ще са в ущърб само на гражданите и на бизнеса.

Високи са таксите не само на адвокатите, високи са и на съдопроизводството. Ние сме давали нееднократно предложения по какъв начин те да бъдат коригирани. Един от най-простите начини е да се плащат авансово 50 на сто от тези такси, а след като завърши съдопроизводството съответният остатък на тези такси да бъде събран от загубилия делото. Освен това за банкрут делата имат таван на таксите. За съжаление досега няма никаква реакция от страна на Министерството на правосъдието. Този въпрос сме го поставяли многократно, включително и пред новото правителство.

Правната система е от изключително значение за всяка една икономика и за всяка държава, претендираща да бъде част от европейското пространство. Правораздаването е от изключителна важност за навлизането на чуждестранни инвестиции, за утвърждаване на доверието на чуждите инвеститори. Така, че без добре структурирана правна система и без добро съдопроизводство ние не бихме очаквали да постигнем стандартите на другите европейски страни.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.