Предложените промени за Сребърния фонд са недалновидни и опасни за икономиката

През януари 2013 г. предстоят плащания по българския външен дълг, което е повод да стартира подготовка по набиране на необходимия финансов ресурс. Възможни източници за подобни екстремни плащания са фискалният резерв, емитирането на глобални облигации за международния пазар, емитирането на ДЦК за вътрешния пазар и други финансови инструменти в различни пропорции.

Напоследък в общественото пространство се пласират идеи една съществена част от тези плащания да се поемат косвено от Сребърния фонд, след съответните законови промени, които да позволят със средства от фонда (до 70%) да се закупят български ДЦК.

Като основен мотив за подобно решение се изтъква, че Сребърният фонд се управлява неефективно и има много ниска доходност. Целта на нормативните промени и предвидените финансови гимнастики, според вносителите, е да се повиши доходността.

Подобно твърдение е силно смущаващо, като се има предвид, че Управителният съвет на фонда, който взима решенията къде да се пласират средствата, включва министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика, зам.-министър на финансите, трима представители на държавата и по един представител на синдикатите и на работодателите. Т.е., ако фондът е зле управляван, виновни са двамата министри и техните представители.

Добре е обществеността да знае, че именно УС на фонда е взел решение средствата му да бъдат депозирани в БНБ, вместо да се пласират на международните пазари. БНБ, от своя страна, ги е инвестирала в международни ДЦК и е постигнала съответната доходност, но приходите от тази доходност не са отишли във фонда, а в държавния бюджет. По този начин практически е извършена национализация на доходността на фонда за сметка на средствата, постъпили в държавния бюджет. Ето защо, има основания да смятаме, че намаляването на доходността на фонда е следствие от целенасочени действия, с цел национализация на съществен ресурс и увеличаване на приходите в държавния бюджет.

Сега същите тези хора предлагат чрез промяна в закона да се позволи средствата на Сребърния фонд да бъдат вложени в български ДЦК, чийто емитент е Министерството на финансите (МФ). Казано по друг начин, МФ емитира ДЦК и взима решение да закупи същите тези ДЦК със средства от Сребърния фонд!

Да не забравяме, че подобни финансови гимнастики направи преди време Гърция с цел влизане в Еврозоната.

Какви са опасностите пред икономиката, ако промените в закона бъдат приети?

  1. Рязко ще намалее ликвидната маса на фискалния и общ валутен резерв, което се следи много внимателно от всички международни институции. Това ще доведе до увеличаване на риска и възможно намаляване на кредитния рейтинг на страната ни, а оттам – оскъпяване на ресурса, който може да привлича банковият сектор. Освен това, всяка промяна в кредитния рейтинг на страната ни води до негативни сигнали към потенциалните чуждестранни инвестиции, доколкото и в момента те са драматично ограничени.
  2. Ще намалее валутното обезпечение и паричната маса в обращение с последващ натиск върху продажбите, работните места, доходите и работните заплати;
  3. Ще се повишат лихвите по кредитите, с които се финансира българската икономика, а това е една допълнителна опасност от задълбочаване на съществуващата криза;
  4. Пласирането на средства от фонда в държавни ДЦК ще дестабилизира фондовия пазар в страната.

Какво предлагаме?

  1. Средствата, необходими за погасяване на задълженията по държавния външен дълг, да се осигурят чрез емитиране на глобални облигации на международните пазари, без да се намалява паричната маса в обращение. Това ще бъде и един добър измерител за стабилността на икономиката ни.
  2. Да се изготви и представи задълбочена оценка на въздействието, в т.ч. за икономическите и финансовите последици от промените – и преди приемането на предлаганите промени в закона, и 6 месеца след като се извърши плащането по външния дълг през януари 2013 г. Обществото трябва да знае как се управляват публичните средства и какви са ефектите от това управление!
  3. НСТС да изиска и вземе под внимание становището на БНБ по предложения проект на закон.
  4. Управителният съвет на Сребърния фонд да изготви и представи Стратегия за управлението на средствата на фонда, както и гарантиране на неговата бъдеща капитализация.
  5. Да се прекрати практиката на заобикаляне разпоредбите на Закона за Сребърния фонд, с цел решаване на бюджетни проблеми за сметка на сигурността на пенсионната система, в т.ч. извършване на приватизация чрез държавни предприятия, инвестиране на средствата на фонда в нисколихвени депозити на БНБ и др.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.