Политиците мерят мускули с бюджета

Стандарт

Правилно е, че гражданското общество иска повече яснота и прозрачност в управлението на държавата. Както и това, че президентът Росен Плевнелиев се опитва да отговори на тези очаквания. Според мен обаче няма икономическа цел в това вето на актуализирания бюджет. Преди всичко става въпрос за политика. А политиката не е най-добрият съветник.
Правилно е да се иска прозрачност. Но

къде беше същият президент

когато миналата година се приемаше този бюджет с напълно неизпълними параметри? Още тогава Българска стопанска камара заяви, че той е нереален. Защото вместо инфлация от 3,4% имаме дефлационно блокиране на приходната част на бюджета. Нереален бе и заложеният икономически ръст на брутния вътрешен продукт. Президентът можеше да постави тези въпроси, както и въпросът защо в бюджета не беше предвиден 800-милионният дълг, който се пое допълнително през февруари. Нормално е да си зададем въпроса дали тогава екипът му нямаше знания или сега е друга причината?

Не виждам нищо страшно

в актуализацията на един бюджет и то – с почти минимални изменения на основните индикатори. Няма драма и в увеличението на дълга. Гледам на това като на създаване на една „финансова възглавница“, която при евентуални продължителни кризисни явления да посрещне определени плащания. Не виждам пречка изпълнителната власт да даде прозрачност накъде отиват тези плащания. Ако трябва да поканят някой от опозицията, когато се правят тези трансфери.
Няма и голяма драма в забавянето на актуализацията на бюджета след ветото на президента. Това няма да се отрази съществено на икономиката. Въпреки че всичко в страната е непредвидимо, като се отчетат всички икономически обстоятелства, наличието на протести и възможни промени в изпълнителната власт.
Все пак има нещо положително и това е сериозният ръст – 11%, на българския износ. Има

леко връщане на доверието на бизнеса

което обаче трябва да бъде укрепено оттук нататък. Например бизнесът очаква повече яснота по връщането на ДДС. Защо НАП не направи публичен регистър на фирмите, на които се дължи ДДС, и, на които той се връща? Това ще бъде един от елементите, които ще съживят икономиката.

Бих определил ситуацията така – наблюдаваме мерене на политически мускули. Президентът просто иска да демонстрира кои са трите управляващи партии в момента. От подобни упражнения обаче винаги потърпевши са обикновените хора.

(записа Мила Кисьова)

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.