Пак за труда и за Кодекса му

Кодексът на труда на България е от 1986 г. Променян е многократно, но като структура и замисъл е от времето, когато собствеността беше само държавна, когато имахме планова икономика, когато имахме други инвестиционни отношения.

В сравнение с Европа, България вече е толкова отдалечена отнормални трудови отношения за една модерна икономика, че цифрите са тревожни.Заетост на намалено работно време в Европа е 19.5%, в България е 8 пътипо-малко. Сега и конкретните ни предложения, за които спекулации от страна наКНСБ. Първата спекулация е, че работникът ще бъде уволняван по електронен път се-мейл. Това не е вярно. Ние казахме, че само връчването на заповедта зауволнение ще бъде по електронен начин, а иначе цялата процедура си е по Кодексана труда. На практика работниците отказват да си получат заповедта, взиматотпуски по болест и избягват нормалното отстраняване от работа.

Второ наше предложение е да се върне старото право завъзможност работодателят да се освободи от хора, които са в пенсионна възраст,за да назначим повече млади хора. 35.8% е младежката безработица, не нипозволяват да освобождаваме хора на пенсионна възраст?! Говорим и за отпуск помайчинство, който плаща работодателя. Получава се отпуск върху отпуск. Излиза,че плащаме за това, че майката е била две години в отпуск? Така проблем надържавата се решава от работодателя. Майката се е деквалифицирала за тези двегодини и не е възможно да постъпи в един постоянно променящ се пазар на труда,който иска нови умения и нови компетентности. Подобна аномалия няма в нито еднаевропейска страна.

Максималната отпуска за бременност във всички европейскистрани е до 6 месеца.

В Швейцария е 6 седмици, в Белгия е три месеца, в Германия е6 месеца  и т.н.

Другото, което искаме да променим е забранения трансфер наработниците от Агенцията за временна работа от 30%. Няма в света такавазабрана. Говорим за трудови съдилища и арбитраж, за да бъдат решавани бързопроблемите. В България всички държавни служители нямат класове за прослуженовреме, а в частния бизнес се въвежда клас за прослужено време? За бизнеса не еважно колко години си стоял на работното място, а какви са уменията ти,компетентностите ти.

Добрият работник веднага ще получи оценката си отработодателя, за да не си отиде. Има една деформация в трудовите правниотношения. Има дискриминация на хората в частния бизнес в сравнение сдържавните служители. Това трябва да се премахне. Да не говорим за неща, коитоса в противоречие на конвенциите МОТ.

Колегите от синдикатите не приемат тези ключови за нас предложения. Ние сме толерантни в процесана договаряне, но искаме всички страни в този процес  да направят своите предложения за изменения вКТ, който има атавистично звучене.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.