Обезличава се изцяло Националният съвет за тристранно сътрудничество

Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Четирите национално представителни работодателски организации в страната обявиха, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако управляващите продължават да ги пренебрегват при приемането на важни законови промени. В писмо, подписано от председателите на четирите организации, се казва, че Съветът за тристранно сътрудничество не се е събирал от два месеца и половина. Той се председателства от вицепремиера Ивайло Калфин, а в него освен работодателите участват и двата синдиката. Повече ще научим от изпълнителния председател на Българската стопанска камара – Божидар Данев. Какво ви мотивира да напишете това писмо, г-н Данев?

Божидар Данев: Свидетели сме на сериозни промени в законодателната система, в законодателната рамка. Някои от тях са свързани със социални промени и с промени с плащанията, което е изключително важно за един предприемач, който плува в една нестабилна икономика. Така например, бяха променени минималната работна заплата без да се гласува това нещо с работодателите. Бяхме свидетели на промени и в социалните плащания. Както знаете, по инициатива на министър бяха променени Кодексът за социално осигуряване и се наложи промяна в цялата структура на пенсионна система. След наши протести и протестите на различни други организации, знаете, че този проблем се отложи до търсене на по-справедливо решение до края на месец март. Забелязва се, обаче, процедура, която е доста странна. Промените в съответните законови актове не се правят от Министерския съвет, не се внася материал от Министерския съвет, а се внасят от отделни депутати. Дори министрите да са инициатори, подават ги на депутати, защото съгласно законовите разпоредби, когато се внася от Министерския съвет, съответно промените в законите или новият закон, трябва да минат задължително през Националния съвет за тристранно сътрудничество, където да се обсъди, да се направи от трите страни съответно вътрешна оценка на въздействието, за да се види как влияе този акт върху икономиката. И този вече стил стана практика – по един или друг закон, който се променя. Което означава, че се обезличава изцяло Националният съвет за тристранно сътрудничество. Голяма част от тези промени се извършват и в присъствието на председателя на Националния съвет, заместник министър-председателя Калфин. Така че ние не можем да седим безучастни, тъй като това е въпрос и на международно законодателство. България е ратифицирана 144-та спогодба, която България е подписала и ратифицирала с Международната организация на труда и ние не виждаме никаква причина, ако тази практика продължава – просто не е необходимо нашето участие – ако си решават нещата само между синдикати и правителство.

Водещ: Споменахте минималната работа заплата. Смятате ли да обжалвате постановлението пред ВАС, както коментира по-рано колегата ви Васил Велев?

Божидар Данев: Да. Ние вече извършихме това нещо. Пуснахме жалбата, защото то не съответства на процедурите, които са приети в нашата страна. Изпратихме нашата жалба до ВАС.

Водещ: И в работата на парламента също има съприкосновение до някаква степен с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Там има ли го това сътрудничество между парламента и съвета?

Божидар Данев: За голямо съжаление трябва да споделя с вас и с вашите слушатели, че ние сме канени на подобни събирания на съответните комисии и никога не се взима под внимание нашето мнение и никога няма аргументи срещу нашето мнение. А ние довеждаме до знанието на депутатите, на народните представители, деформации, които ще се получат в българската икономика в следствие на тези направени промени. Разбира се – няма никакъв отговор, няма никакво решение. Просто като че ли има една машина за гласуване в комисиите, която не се съобразява със становищата на нито една страна.

Водещ: Имате ли обяснение, защо нещата се случват по този начин в последните два месеца и половина?

Божидар Данев: Обяснението е следното, според мен – първо, има едно напрежение и като че ли всички депутати желаят да бъдат изключително активни. Има изключително много актове, внесени в НС. Няма достатъчно време първо да бъдат обмислени тези актове. Няма достатъчно време да се прави задължителната оценка на въздействието. В резултат на това ние постоянно деформираме нормативната рамка на страната и се учудваме, че голяма част от законите, дори които се генерират, не се спазват. Така че ако ние не въведем, бих казал, едно търпение, норми, които са нормални за такъв тип работа. Да се създадат тези норми, трябва да има в НС контрол, спазват ли се законовите разпоредби. Така например в Закона за нормативните актове ясно е казано, че не може да влиза закон без оценка на неговото въздействие. А ние спокойно можем да кажем, че примерно вдигането на МРЗ с административен акт ще доведе до сериозни промени в икономическата структура на редица региона на страната, където положението и без туй е тежко, а тепърва ще закриваме малки и средни предприятия, благодарение на тази разпоредба, без да се изследва какво е влиянието, примерно във Видинския регион или в Силистра, на подобен акт.

Водещ: Дали ли сте си срок, до който да се състои заседание на Тристранния съвет, след който окончателно да го напуснете?

Божидар Данев: Вижте, ние не правим ултиматуми, не даваме срокове, но ние просто показваме следващия ход, който ще се направи и който отново ще пренебрегне работодателите. Ние бяхме единодушни в това решение – и четирите национално представени работодателски организации.

Димитър Драганов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.