Категоризацията на работниците противоречи на европейските практики

25 октомври 2010, economy.bg

Идеята на правителството и синдикатите за прехвърляне на средствата от професионалните пенсионни фондове в общ фонд, който да се управлява от Националния осигурителен институт, разбуни духовете в края на миналата седмица. Това доведе до обединяване в позициите на работодателските организации да спрат по техните думи „тази безумна национализация“. Попитахме Божидар Данев – председател на Българска стопанска камара, какви мерки ще предприеме бизнесът, за да се противопостави на идеите на правителството. 

****
С какви мерки се опитвате да предотвратите приемането на решението за национализация на средствата в частните пенсионни фондове?

Вече успяваме да отложим две заседания на Съвета за тристранно сътрудничество, като така последното заседание ще се проведе един час преди заседанието на Министерски съвет. Надяваме се, че дотогава ще узрее позицията на Министерски съвет и такова законодателство няма да стане нов негативен прецедент в българската правна система. Следващите стъпки ние ще ги съгласуваме с нашите членове, като те биха могли да бъдат в различни направления, включително в търсене на контакт с международните институции най-вече с оглед защита на правата на чуждите инвеститори, които са инвестирали в част от тези фондове. Има много на брой инструменти, които можем да ползваме в бъдещото си поведение. Освен това ние искаме да се преразгледа цялата система на категоризация, тъй като в момента тя представлява наследено съветско минало и противоречи на европейските практики.

Вярно ли е, че искате отлагане на въвеждането на тази мярка с една година?
Да, това е наше предложение, като смятаме, че това би било една конструктивна мярка. През това време трябва да се вземе решение на базата на един професионален подход – трябва да се направят актюерски изчисления какви са съответно приходите, какво е нормално да се очаква от една капиталова схема, получаваща вноски само от 10 години и възможно ли е да се плащат всички пенсии на раннопенсионираните в страната.

Това oзначава ли, че допускате осъществяване на тази идея след една година?

Надявам се, че ще има достатъчно разум и стратегическо виждане на правителството този проблем да бъде решен. Според нас в рамките на една година е възможно управляващите да се откажат от тази своя идея, а проблемът да бъде решен по някакъв друг начин, но в никакъв случай да не се посяга върху частните партиди на осигурените лица.

Възможно ли е да има санкция от Европейския съюз за действията на правителството, ако промените в закона бъдат гласувани?
Трудно мога да ви отговоря на този въпрос, но при всички случаи с подобни действия образът на правителството ще се влоши.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.