Еднодневните трудови договори ще създадат допълнителна гъвкавост на пазара на труда

Интервю за „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Нов вид трудов договор, с който работодателите ще наемат по-гъвкаво работници, а безработните няма да губят социалните си придобивки, предлага социалното министерство. Това съобщи министър Ивайло Калфин по време на представяне на предложение за промени в трудовото законодателство. Аргументите „за“ и „против“ тази инициатива в следващите минути в разговор с изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Каква е вашата оценка за тази инициатива? Да чуем малко по-подробно аргументите ви „за“.

Божидар Данев: Това са промени, които създават една допълнителна гъвкавост на пазара на труда, която е особено необходима в момента, когато независимо от всичко икономиката ни продължава да стагнира. Няма достатъчно работни места, особено няма достатъчно работни места за нискоквалифициран труд. Това решение с ваучерите, което забележете, единственият лимит е 48 часа седмично без да се прекъсва и бих казал, натрупванията, които имат за безработица, така че това във всички случаи е една допълнителна либерализация на пазара на труда, която ще е полезна за българската икономика. Подобни предложения сме давали от години наред и за първи път имаме една чуваемост от правителството и може би лично от министър Калфин за въвеждането на една по-сериозна гъвкавост на пазара на труда, за която България беше критикувана дълго време, че българският пазар е твърде, бих казал, твърд, ограничен, който не позволяваше едно гъвкаво наемане на работа ръка, в случаи на необходимост от тази работна ръка. Така че ние приветстваме това виждане и тези изменения, които са по отношение пазара на труда. Разбира се, ако говорим малко по-широко бихме желали, когато се говори за офериране на промени в минималната работна заплата, би трябвало да ги свържем с промяна на производителност на труда, промяна на БВП. Не може така с лекота по административни решения да се изменя минималната работна заплата. Така че ние трябва да намерим и мисля, че бихме могли да намерим, необходимия механизъм, който да позволи действително изменения в минималната работна заплата да следват измененията на параметрите на икономиката.

Водещ: Вие споменахте за лимитност от 48 часа седмично. Какво означава това – че един безработен няма право да сключи повече от два – три дни?

Божидар Данев: Шест работни дни, 6 по 8 – 48. Аз мисля, че е съвсем предостатъчно дори, тоест дори може да работи и шест работни дни. Аз казвам, че е едно великолепно, едно много добре решение това, което значително облекчава признаването на ваучерите. Вие виждате, че тези ваучери, които се издават трябва да се платят осигуровките, дава се едно опростяване в областта на осигуровките, свързани с безработица, свързани с други фондове. Така че действително хората, които ще бъдат наети на временна работа с този нов вид трудов договор ще бъдат защитени, няма да им се прекъсва стажът, който им гарантира помощта за безработица и т.н. За мен решението е много добро и ще подпомогне развитието на пазара на труда, особено за неквалифицирана работна ръка, която в момента е най-големият проблем в българската икономика.

Водещ: Да разбираме ли, че плащането на тези възнаграждения по еднодневните трудови договори трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата, която е в сила към сключването на такива договори?

Божидар Данев: Естествено. Минималната работна заплата е законово определена, фактически тя е приета със Закона за бюджета и нито един работодател няма основание да променя тази работна заплата. Единствено изключение се прави, разбира се, ако се назначат тези хора на 4-часов или 6-часов работен ден и съответно се коригира минималната работа заплата.

Водещ: Имаше аргументи, че работодателите биха били против една такава инициатива и ще се опитат да избегнат тези договори, заради данъците, които трябва да плащат.

Божидар Данев: Вие правите една презумпция, че всички от българските работодатели са в сивия сектор. Те си плащат данъците редовно, всички български работодатели, включително социалните осигуровки. Така че като наеме човек на временна работа, той ще му плати и социалните осигуровки, както е нормално. Друг е въпросът, че има недобросъвестни работодатели, които да кажем не плащат социалните осигуровки и наемат хора в сивия сектор и тоест самият работодател е в сивия сектор, но и самите работници са в сивия сектор. Не забравяйте, че самите работници не искат да подписват подобни договори, тъй като им се прекъсваше срока за получаване на помощи за безработица. Ето с това решение тази опасност отпада, така че би трябвало да го разгледаме, че това е многопланово добро решение във всички посоки и във всички случаи ще добави и ще създаде възможност за разкриване на гъвкави работни места и естествено бюджетът ще получи своето. Говоря за бюджета на НОИ.

Водещ: Синдикатите имаха опасение, че при едни такива договори трудно ще се изчислява след това трудовия стаж на съответно лице. Смятате ли, че има и такъв елемент?

Божидар Данев: Не виждам никакъв проблем, когато тези ваучери се съберат, те могат да бъдат отразени в трудовата книжка на всяко заето лице. Не виждам никакви основания след като се платят осигуровките, така че те спокойно могат и от НОИ да получат съответните бележки, че са изплатени осигуровките за положен труд.

Водещ: Тоест ако трябва да обобщим това е едно предложение, което в голяма степен е удовлетворително и за работодатели, и за хора, които имат възможност да бъдат наети временно.

Божидар Данев: Отново казвам – най-същественото е, че ще могат да бъдат наети хора с ниска квалификация, той като временната работна ръка обикновено е на хора с ниска квалификация за няколко дена или за една или две седмици, което е съществено за даден период, а не е дългосрочно. Това най-малкото освобождава работодателя да води тежките процедури да ги назначава, след това да ги освобождава. Процедурата за освобождаване е много тежка и много трудна. Голяма част от нещата, които отидоха в трудовите спорове, които искат съдебно решение, ще отпаднат. Вижте това добре решение каква лекота носи в трудово-правните отношения.

Водещ: Вие споменахте, че може би за първи път от доста време насам има чуваемост от страна на управляващите по отношение на предложенията, които правите. Оценката ви, как определяте стабилността на настоящото правителство и как това се отразява в икономически план на страната ни?

Божидар Данев: Не ме вкарвайте в политически оценки. Но мога да ви кажа, че не сме достатъчно доволни от действията на правителството от гледна точка на облекчаването на бизнес климата. Има достатъчно ясни показатели – докато не започнат да растат инвестициите, това показва, че правителството не си е свършило добре работата с оглед намаляване пречките пред бизнеса. В момента инвестициите продължават да спадат, както българските, така и чуждестранните инвестиции. Аз мисля, че това е най-точният индикатор. Безспорно това е една инерционна зона. В момента, когато се обърне тенденцията, това означава, че правителството е на прав път.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.