2011-а ще е трудна година

Дарик радио, 03.01.2011 г.

През 2011 г. ще бъде успех, ако запазим равнището на безработицата на настоящите му нива, заяви в интервю за Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той прогнозира, че бизнесът ще бъде предпазлив в инвестициите си през новата година и ще свива харчовете. Тепърва ще се усещат проблемите от Западна Европа, които неминуемо ще рефлектират и у нас, допълни Данев. Ето какво още каза той:

Това ще бъде една трудна година. Във всички случаи нагласата на бизнеса трябва да бъде да е силно предпазлив. Както виждате, нещата в Европа не са съвсем ясни. Чак сега влизат мерките за стабилизация в Испания, Ирландия, Гърция. Още не са влезли мерки в Португалия. Очакваме и в други страни да бъдат взети такива мерки. Тоест 2011-а ще бъде година, когато ще се напасва европейската икономика. Оттам това нещо във всички случаи ще има негативно влияние върху българската икономика. Това са външните фактори. Един също силно обременяващ външен фактор е покачването на цените на хранителните стоки на международните пазари. Говорим за зърното преди всичко. Знаем, че и в България цената на зърното скочи почти два пъти. Цената на фуража расте около два-два и половина пъти, което означава, че по хранителната верига ще има доста силен инфлационен натиск и като се отчита, че в баланса на българските семейства около 40 процента е хранителни продукти, може да се очаква един сериозен инфлационен натиск паралелно с натиска от вдигането на акцизите на горивата. Така че 2011 година ще бъде на продължаване на оживяването на българската икономика и при липсата на сериозни публични инвестиции, това означава, че трябва да се съобразяваме да бъде и година на пестенето без сериозни инвестиционни намерения и нагласи у бизнеса. За мен ще продължи да затихва секторът на услугите, който все пак се крепеше върху индустрията и върху строителството, който е един от основните бих казал сектори на българската икономика. А покачването на цените на хранителните стоки ще влезе също в сферата на услугите и туризма и ще създаде допълнителни вид очаквания.

Вашата прогноза за безработицата?

Това, което може да се направи с мерките… Знаете, че България получава сериозно кофинансиране от ЕС по оперативните програми. Голям шанс ще бъде да се задържи нивото на безработицата на сегашното равнище, като според мен броят на обезкуражените ще нараства. Тоест реалната безработица ще нараства. Официалната безработица може би ще бъде запазена.

Вие на няколко пъти говорихте за инфлационния натиск върху хранителните продукти. Може ли да очакваме продължаващ ръст и за крайния потребител?

След като цената на фуража нараства два пъти, какво става с цената на месото, яйцата, млякото? Всичко по хранителната верига ще нараства. Оттам ще влезе в ресторантите, в туризма. Това е което ни очаква. Не взехме никакви мерки в това отношение – да ограничим цените, а те неминуемо ще тръгнат да растат.

Какво ще се случи с лихвите по кредитите и депозитите. Има една прогноза, че тепърва хората ще теглят спестявания, за да покриват текущи нужди, имайки предвид, че са без работа.

Разбира се. В страната липсва ликвидност. Никой не инжектира ликвидност в тази икономика. Тя две години се задъхва от липса на ликвидност. И във всички случаи ще започнат да се търсят да се изтеглят спестявания, което означава, че ниската ликвидност – досега имаше твърде висока ликвидност в банковата система, – се прехвърля постепенно и към банковата система.

Това как ще се отрази на самата банкова система?

Банковата система засега има добри провизии, бих казал. Но знаете, че проблемните кредити или преструктурираните кредити, част от които са лоши кредити, са вече бих казал далеч над 20 процента, независимо, че се казва, че лошите кредити са само 20 процента. Но преструктурираните кредити стават 30 на сто, което във всички случаи няма да бъде положително за банковата система и ако започне изтегляне на средства от спестяванията на гражданите с оглед текущите им нужди, това ще се отрази в бих казал негативен аспект на цялата система. Но отново казвам: провизиите в банките са твърде високи и няма опасност от финансова криза в България.

А как ще се отрази върху лихвите върху кредитите?

Всичко е въпрос на търсене и предлагане. След като хората изнасят част от парите, банките ще бъдат принудени да привличат депозитите. Това ще се отрази и върху покачване на лихвите за инвестиционни и други кредити, ако стане това явление. Но, вижте, икономиката в момента е твърде непрогнозируема предвид развитието на нещата в Европа. И едни такива смели твърдения… Преди години, когато твърдяхме, че кризата няма да свърши 2011 година, ни обвиняваха в песимизъм. Сега всички прогнозират тези неща. Дори политиците се сетиха и те вече смятат, че няма да бъде леко излизането от кризата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.