Гърция е като КТБ в национален мащаб

България ще участва в решението на ликвидната криза на Гърция, няма как да се делим с държавите в ЕС – все пак, сме в един клуб, успешен или не, е друг въпрос.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов защитиха в парламента необходимостта страната ни да подкрепи отпускането на мостовия кредит от 7.160 млрд. евро за Гърция. Средствата са за 3 седмици, докато бъде стартиран 3-годишният план за южната ни съседка на обща стойност 86 млрд. евро. А Съветът на ЕС гласува мостовия кредит, като решението се взема с квалифицирано мнозинство и няма право на вето. Това наше участие с гаранция е свързано с мостовото финансиране на реформите в Гърция и не е помощ.

Ще блокираме наши средства около 300 млн. евро, предполагам, и срещу тях, както и срещу средства от другите страни-членки, ще се отпусне този 7-милиарден заем, който ще бъде предоставен на гръцкото правителство. Това България ще направи от позицията на солидарност като член на ЕС.

В момента, в който гърците изплатят 7-милиардния заем, тези наши гаранционни средства ще могат да се отблокират и да си ги върнем. Разбира се, ако Гърция няма необходимост от ново мостово финансиране. Трудно ми е да кажа кога точно във времето южната ни съседка ще върне парите по това финансиране, но предполагам, че първо тях трябва да върне, след като говорим за мостово кредитиране. И би трябвало те първо да се погасят, а не другите й дългове.

С Гърция като че ли имаме повторение на случая с КТБ, само че в национален мащаб. Както при КТБ, и при южната ни съседка дългът нараства в изродени пропорции, подпомаган от европейските структури. И двата случая са патология.

А иначе гръцкият бизнес ще бъде в колапс, докато не се задвижи банковата система. Особено като се вземе предвид структурата на гръцката икономика, която основно е свързана с корабоплаването. И когато няма плащания, този бизнес не може да поема нови договори и нови товари. Така че възстановяването, отпушването на банковата система е задача номер едно на спасителната програма на ЕС за Гърция. Съвсем друг е въпросът за доверието от страна на гръцките граждани към тази система, което е твърде накърнено, да не кажа загубено.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Причината за актуална гръцка криза не е политическа. При сегашни условия политиците са жертви и те не са водещи за спасение от криза.
    Гърция може да се спаси, ако прекрати причина за криза.
    Ако бе преустановена налична грешка (спрямо евро негоден начин на държавно управление), Гърция щеше вече да е забравила за отминала болезнена напаст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.