Предложението за увеличение на минималната работна заплата не е съобразено с нуждите на пазара на труда

Фокус, 30.10.2013 г.

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проектите на закони за Държавния бюджет на република България за следващата година, за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса за следващата година, както и проекта за Постановление на Министерски съвет за определяне на нов размер на Минималната работна заплата. Темата ще коментираме с Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Г-н Данев, казахте, че не приемате административното увеличение на минималната работна заплата, защо?
Божидар Данев: Защото това е решение, което не е съобразено с нуждите на пазара на труда. Защото това е в противоречие с обявеното намерение на правителството за създаване на нови работни места. Защото административното определяне на минималната работна заплата създава регионални проблеми, особено за малкия бизнес, така че не може с административен акт да се променя минималната работна заплата, тъй като това ще доведе сериозни смущения и без туй в крехкото развитие на икономиката в хода ѝ на излизане от кризата. Така че това е нашата позиция, че не приемаме подобни административни решения. Естествено ние намираме също други дефицити в този бюджет, но като общо ние приемаме новите постановки в бюджета, свързани с програмното бюджетиране, свързани с увеличаване средствата към разплащане към бизнеса, свързани с намаление на административния праг и така нататък. Така че балансът на негативите и позитивите е в превес на позитивите.
Водещ: Ако не административно, как трябва да се променя минималната работна заплата и трябва ли да се променя?
Божидар Данев: Вижте, има колективно трудово договаряне. В момента в редица браншове минималната заплата е над 450 лева. Това е въпрос на пазар на труда, а не е въпрос на решение на правителството. Дайте тогава да определим по същия начин цената на електроенергията, да определим цената на хляба, да определим, заплатите във всички категории и във всички професии. Минималната работна заплата не е икономически инструмент. В нея няма икономически смисъл и опита за натиск върху правителството в подобни, бих казал, тежки времена, каквито са сегашната политико-икономическа ситуация, това прилича на изнудване.
Водещ: Какви са нуждите на пазара на труда според Българската стопанска камара?
Божидар Данев: Нуждите на пазара на труда са преди всичко, те са във всички случаи, както браншови, така и регионални. Има сектори на икономиката, в които има неимоверен глад за работна ръка, както е например сектора за изчислителна техника и комуникации. Той може да назначи в момента, да удвои заетостта в сектора, но няма подготвени хора. Ние често казваме има работа за хората, но няма хора за работата, т.е. има места за работа, но няма хора за работата. Така че това е един огромен проблем – необходимата квалификация, уменията и компетентностите, които трябва да постъпят на тези работни места. В стопанската камара например обявихме, че търсим административен помощник. Получих над 300 заявления за 4 часа и трябва да ви кажа, само като прочетох CV-та и уменията и компетентностите съгласно европейските стандарти, аз не мога да отделя повече от 10-12 човека, с които да направя интервю. Няма компетенции, няма умения. Има разминаване между образователните и професионалните стандарти и нуждите на пазара.
Водещ: Осъществим ли е проектът на Бюджет’2014 така, както ви беше представен?
Божидар Данев: Вижте, всеки един бюджетен проект е прогноза. В частта бюджетен дефицит, според мен, той е осъществим, в частта ръст на икономиката, във всички случаи зависи от ръста на икономиката в Европейския съюз. Защо казваме в частта бюджетен дефицит е изпълним, защото той е в ръцете на изпълнителната власт, както в приходната, така и в разходната част. Тъй като ние имаме срутване на разходната част в последните четири години, както в данъчните, така и в осигурителните плащания, има голяма възможност при едно стягане на администрацията да се постигнат едни по-добри резултати от това, което е дори планирано в бюджета. Съответно, ако се запази дисциплината в изпълнителната власт и се намалят разходите за администрацията и се освободи част от ненужната администрация, за мен дори бюджетният дефицит ще може да позволи едно дефицитно финансиране на бюджета на икономиката, така че, отново казвам, винаги има неопределеност в една прогноза, каквато всеки бюджет е прогноза, но тази прогноза трябва да бъде направена колкото се може по-достоверно.
Водещ: В проекта за бюджет видяхте ли намерение на правителството за сериозни реформи в определени сектори?
Божидар Данев: За мен има седем приоритета в бюджета. Предвидено е доста завишено финансиране на образователната система. Като че ли бавно вървят там реформите. Има реформи, но те не са достатъчни. Не виждам реформи в социалната система. Напротив, има задържане на реформите, което във всички случаи ще доведе до негативи по изпълнението на бюджетната рамка. Вървят добри реформи, като че ли и се показват в Министерството на вътрешните работи. Министерството на труда и социалната политика показва, че се съобразява с реалните данни, ако иска да пристъпи към определени реформи, но естествено здравеопазването е в почти, както вие знаете, в една колапсова ситуация и трябва там бързо да се направят необходимите реформи. Ние твърдим, че и в образованието могат да се направят тези бързи реформи, тъй като държавата притежава най-мощният инструмент – финансирането на образованието, така че да се доближи това, което произвежда образованието до нуждите на пазара.
Димитър ДРАГАНОВ

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.