НОИ Vs. УПФ: Право на избор или принуда?

Вчера правителството подписа едно сепаратистко споразумение със синдикатите, в което са включени пет точки, целящи промени в осигурителната система. Няма да се спирам подробно на всяко от петте предложения, а ще се концентрирам върху идеята за т.нар. „право на избор“ за осигуряване в НОИ или в универсален пенсионен фонд (УПФ).

Предложението да се даде възможност за родените след 1 януари 1960 г. да избират дали да се осигуряват в УПФ, или изцяло само в НОИ, е твърде притеснително и провокира доста въпроси. От формулировката му не стават ясни детайлите, но със сигурност една подобна промяна означава фактическо плавно минимизиране на ролята на втория осигурителен стълб, респективно – променя се цялата концепция на осигурителната ни система. Поставя се под съмнение нейната стабилност и прогнозируемост, и се дава лош сигнал за осигурените лица, които губят и без друго крехкото доверие към системата. Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои в една от ключовите обществени системи. Още повече такива криволичения да се правят в отсъствието на една от страните – работодателите, които впрочем внасят по-големия дял от осигурителните вноски.

Като основен аргумент в полза на предложението се изтъква правото на избор. Ние подкрепяме този демократичен принцип, но в конкретния случай не става ясно дали въпросният избор не е всъщност лишаване на осигурените от такъв.

По неофициална информация, подготвят се промени в Кодекса за социално осигуряване, според които родените след 1960 г. ще могат еднократно да заявят желанието си да се осигуряват само в НОИ, след което губят възможността да възстановят осигуряването си в УПФ. Друга готвена промяна е младите хора, които за първи път влизат в осигурителната система, автоматично да бъдат насочвани само към НОИ, а евентуалното си желание да се осигуряват в друг фонд ще могат да заявят еднократно в рамките на една година. След този период те повече няма да могат да избират УПФ. Подобен принудителен подход едва ли може да се нарече „избор“ и ние трудно можем да намерим аргументи, за да го подкрепим.

На осигурените трябва много ясно да се обясни какво губят от един подобен „избор“. Важно е да се знае, че:

  • Универсалните пенсионни фондове работят на капиталов принцип, т.е. средствата се натрупват по лични партиди на осигурените лица, които партиди могат и да се наследяват.
  • НОИ функционира на разходопокривен принцип, т.е. събраните средства се разпределят между всички осигурени лица.

Това е първата съществена разлика между НОИ и УПФ. Втората голяма разлика е, че средствата в НОИ са гарантирани от държавата, докато тези в УПФ не са гарантирани на 100 процента. Следователно, има неравнопоставеност между УПФ и НОИ. Това поставя УПФ в неизгодна пазарна позиция и опасността те да изгубят клиентите си, а това практически води към тяхната ликвидация. В този смисъл, направеното предложение е директен удар върху модела на тристълбовата пенсионна система и е отказ от капиталовия принцип, което е повече от недалновидно. С подобно решение се пристъпва към частична плавна ликвидация на фондовия пазар в България. Може да се прогнозира срутване на стойността на ценните книжа, обезценяване на акциите на редица публични компании с тежки последствия за българската икономика. Всичко това със сигурност ще доведе и до срутване на кредитния рейтинг на страната ни.

Голямото неизвестно в уравнението е дали тези идеи са плод на некомпетентност, или са целенасочено действие срещу УПФ и осигурените в тях лица. Ако е второто, пита се кой има интерес. Засега можем само да гадаем.

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Isak Avramov каза:

    Нужно е принципно нова система за определяне на пенсии в условията на демографска катастрофа. Пенсията да зависи както от осигурителните вноски на пенсиониращият се така и от осигурителните вноски на работещите му деца. Така ще стане икономически важно да има семейство с ясни баща и майка и да се гледат повече деца. Който няма деца, на който децата са в затвора или в чужбина ще получава по-малка пенсия защото срещу осигурителните внаски от децата ще стои 0. Обратно, на тези които са отгледали свестни деца пенсиите ще нарастнат. На птъв поглед е сложно но съвременните компютърни програми с лекота решават подобни проблеми

  2. клети сиромаси каза:

    „…са целенасочено действие срещу УПФ и осигурените в тях лица“–- Недейте да говорите от името на осигурените лица. Аз определено не искам моите пари да отиват за обогатяването на „чорбаджии изедници“, както ви е нарекъл Ботев.

  3. администратор каза:

    Господин „Клети сиромаси“,
    Бихте ли споделили от заплата ли се изхранвате, или по друг начин? И, ако е от заплата, кой Ви я изплаща – „чорбаджия изедник“ или някакъв извънземен субект?
    Ако е извънземно, не се притеснявам за Вас, но ако е „чорбаджия изедник“ и той вземе, че по някаква причина бъде заличен от света като универсално зло, искрено съжалявам за бъдещето Ви. Тогава или ще Ви се наложи да се превърнете в „чорбаджия изедник“, или просто ще умрете от глад.
    След като смятате за по-изгодно за Вас да нямате собствени пенсионни спестявания, а с осигуровките Ви да се покриват пенсиите на онези, които не са се осигурявали, свободен сте да заложите на държавния фонд. Заедно с това, не поставяйте под съмнение правото на другите осигурени лица да предпочетат частните пенсионни фондове, защото вероятно те също имат своите аргументи, както Вие имате Вашите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.